Celstraffen voor jarenlang geknoei met vlees
Tussen 1995 en 2001 werden in het bedrijf systematisch etiketten met de invries- of houdbaarheidsdatum losgeweekt en vervangen door nieuwe etiketten. Op die manier werd het vlees 'verjongd'. Bedorven en beschimmeld vlees werd letterlijk weer witgewassen. Om het bederf te maskeren, werd het vlees ondergedompeld in een sodabad en kwam er zelfs een hogedrukreiniger aan te pas.
De verdediging van de zaakvoerders gewaagde van "sfeermakerij" en "loze beschuldigingen van een trucker". In het bedrijf werden drie keer per dag een bacteriologisch onderzoek uitgevoerd en daarbij werden nooit problemen vastgesteld. Het bedrijf leverde aan gerenommeerde klanten en knoeien met vlees zou commerciële zelfmoord geweest zijn, zo luidde het.
De zaakvoerders moesten zich verder ook verantwoorden voor het vrevalsen van dioxinevlees om onterecht overheidssubsidies te kunnen ontvangen. Samen met de broers werd ook vennootschap veroordeeld tot dezelfde boete. Handlanger Herman J. kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 1.239 euro boete.
Het familiebedrijf nv Fonck-Dehennin, dat 350 werknemers in dienst had, heeft intussen alle activiteiten gestaakt. Het bedrijf is in vereffening.
Bron: Het Nieuwsblad