"Canadese frieten deels van Waalse origine"
nieuwsNaar aanleiding van de herdenking organiseert de beroepsorganisatie van Belgische frituristen in september een gigantisch "mosselen-friet"-festijn op het Brusselse Sint-Katarinaplein met 15.000 porties. De organisatoren hadden beroep gedaan op de gewestelijke diensten voor de promotie van landbouwproducten om zich in het project te engageren in ruil voor 7.000 euro subsidies.
Vlaanderen zei meteen ja, maar Wallonië eiste dat de helft van de aardappelen uit Wallonië zou komen. "Wie betaalt de promotie in het Waals gewest? De producenten. Sinds mijn aantreden waak ik erover dat de belangen van degene die betaalt beschermd worden en dat de aankopen die met Waalse subsidies gebeuren ook de Waalse producenten ten goede komen. Dat lijkt me een minimum", aldus nog de minister.
Het Waals agentschap voor de promotie van landbouwproducten (APAQ-W) vroeg de Unie der Frituristen een lijst van Waalse producenten, waarop de unie beroep deed op de Canadese frietproducent Mc Cain. Het kabinet van minister Lutgen is intussen wel zeker van de aanwezigheid van Waalse aardappelen op het mosselen-friet-festijn, aangezien Mc Cain de afnemer is van een groot deel van Waalse aardappelproductie.
Op de oppositiebanken vroeg men zich met een vleugje surrealisme af om men geen label moet ontwikkelen om de Waalse van de Brusselse of Vlaamse friet te onderscheiden. Het probleem blijft dan waar dat label moet komen: op de friet of op de frietzak. Ook zou de noodzaak moeten onderzocht worden van onaangekondigde controles om na te gaan of er geen Vlaamse frieten als Waalse frieten verkocht worden. En wat dan met het frietgebruik in de faciliteitengemeenten? "Is dat geen vraag voor het overlegcomité", was de vraag van parlementslid Véronique ... Cornet (de Franse benaming van een frietzak).
Bron: Belga