Buurt staakt verzet tegen biogas in Sint-Baafs-Vijve

Nog voor de zomervakantie start de bouw van een biogasinstallatie in Sint-Baafs-Vijve. Sinds minister van Leefmilieu Hilde Crevits de milieuvergunning voor het project een half jaar geleden goedkeurde, is de veer bij het lokale actiecomité gebroken. De buurtbewoners hebben beslist om niet naar de Raad van State te stappen. Het is de bedoeling dat de installatie op jaarbasis 240.000 ton mest, maïs en organische reststromen zal omzetten in biogas.
24 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Nog voor de zomervakantie start de bouw van een biogasinstallatie in Sint-Baafs-Vijve. Sinds minister van Leefmilieu Hilde Crevits de milieuvergunning voor het project een half jaar geleden goedkeurde, is de veer bij het lokale actiecomité gebroken. De buurtbewoners hebben beslist om niet naar de Raad van State te stappen.

De biogasinstallatie zal gebouwd worden in het industriegebied Dhooie in Sint-Baafs-Vijve. Het gaat om een project van de nv Leie Energie uit Markegem. "Het is bijna zeker dat we zullen samenwerken met Bio Enerco uit Nederland en Eco-Projects uit Waregem", zegt gedelegeerd bestuurder Yvan Vanmeerhaeghe. "Midden 2010 zou de installatie operationeel moeten zijn. Ondanks de crisis is het financiële plaatje rond".

De installatie zal op jaarbasis 240.000 ton mest, maïs en organische reststromen omzetten in biogas. "Het biogas zal elektromotoren aandrijven om groene stroom op het net te krijgen, genoeg om 24.000 gezinnen te bedienen". Er komt ook een opslagplaats voor 120.000 ton organisch afval. "Geen dierlijk afval zoals eerder werd beweerd", benadrukken de initiatiefnemers.

Volgens Vanmeerhaeghe is er voor de buurtbewoners helemaal geen reden om zich te blijven verzetten. "Om te vermijden dat de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve overspoeld wordt door vrachtwagens, is er al een overeenkomst met de nv Waterwegen en Zeekanaal om een nieuwe loskaai te bouwen aan de Leie. We zullen zoveel mogelijk grondstoffen per boot laten leveren", luidt het.

Geluids- en geurhinder worden vermeden door te laden en te lossen in loodsen met gesloten poorten, terwijl de lucht in de loodsen een behandeling krijgt met stofvangers en geurfilters. Er komt ook een groenscherm tussen de installatie en de nabijgelegen bewoning in Sint-Eloois-Vijve.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek