header.home link

Brussels Gewest geeft groen licht voor pesticidenreductieplan 2023-2027

24 januari 2023

De Brusselse regering heeft vorige week haar fiat gegeven voor het plan voor de vermindering van pesticiden in de periode 2023-2027. Dat maakte Brussels minister van Milieu en Klimaatverandering Alain Maron (Ecolo) dinsdag bekend. Het plan richt zich vooral op privégebruik en moet volgens de minister het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de regio te verminderen om de gezondheid en het milieu te beschermen.

Lees meer over:
onkruidmoestruinpesticide

Sinds 2019 worden in het Brussels Gewest geen pesticiden meer gebruikt voor het onderhoud van de gewestelijke en gemeentelijke openbare ruimtes. Het gebruik ervan is ook verboden in de bufferzones rond waterlopen en wateroppervlakken. Minister van Leefmilieu Maron wil nu verdergaan en beheerders van privéruimtes aanmoedigen om hun praktijken te veranderen. De maatregelen zijn opgenomen in het Brussels Plan voor Pesticidenreductie 2023-2027.

"Het gebruik van pesticiden verminderen ten voordele van milieuvriendelijkere methodes is essentieel om de gezondheid van de Brusselaars te verbeteren, in het bijzonder van de meest kwetsbaren, zoals kinderen op sportterreinen of personen die in de buurt van besproeide percelen wonen. Sinds enkele jaren zet het Gewest zich in voor een ecologisch beheer van de openbare ruimtes. Met dit plan gaan we nog verder en willen we het gebruik van pesticiden ook op privéruimtes terugdringen", licht de Ecolo-minister toe. 

Concreet gaat het Gewest, om de Brusselaars te helpen om niet-vervuilende alternatieven voor tuinieren te gebruiken en bewustmakingsacties ontwikkelen in onder andere tuincentra. Er komen pedagogische kits en opleidingen die een antwoord bieden op vragen als: Hoe anders tuinieren? Wat zijn de doeltreffende alternatieven? Welke planten kunt u het best gebruiken? Welke voorzorgsmaatregelen neem je bij de opslag van producten?

Daarnaast zal Leefmilieu Brussel binnenkort adviezen en videotutorials online zetten voor professionals en particulieren. Beheerders van privéruimtes (bv. sportterreinen, mede-eigendommen, kantoorgebouwen ...) worden begeleid bij hun inspanningen om hun buitenruimtes op ecologische wijze te ontwerpen en te onderhouden. 

Om de verschillende door pesticiden veroorzaakte verontreinigingen in ons milieu gerichter te bestrijden, wordt ten slotte het systeem voor toezicht op de milieurisico's (water, lucht, bodem, landbouwproductie) versterkt.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek