header.home link

Brussels Gewest gaat bestuivende insecten beter beschermen

19 december 2022

De Brusselse regering heeft vorige donderdag de gewestelijke strategie voor bestuivende insecten goedgekeurd. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wijst erop dat de Brusselse strategie in de lijn ligt met de Belgische nationale strategie 2021-2030. Hoofddoel: het aantal bedreigde soorten met 50 procent verminderen en het aantal soorten met een positieve evolutie met 50 procent verhogen om de biodiversiteit, die garant staat voor het leven op onze planeet, te versterken.

Lees meer over:
honingbij-bestuiver-1280

Het Brussels Gewest telt bijna duizend soorten bestuivende insecten. Die zijn essentieel voor de biodiversiteit, maar ze spelen ook een cruciale rol voor een groot deel van onze voedselgewassen. Appels, rabarber, druiven, bloemkool en asperges zijn allemaal voedingsmiddelen die van ons bord zouden verdwijnen zonder de tussenkomst van bestuivende insecten.

Door zijn stedelijke natuur en zijn 52 procent vegetatiebedekking vormt Brussel volgens Maron een toevluchtsoord voor veel bestuivers, omdat het er warmer is en het gebruik van pesticiden er minder wijdverbreid is dan in Vlaanderen en Wallonië. "Deze ambitieuze strategie ten gunste van de bestuivers is een bijkomende stap in onze actie om zorg te dragen voor de biodiversiteit op ons grondgebied en een gezonde en aangename leefomgeving voor alle Brusselaars te garanderen. Dat doen we met deze strategie,  maar ook met alle nieuwe groene ruimten die we aanleggen en met Operatie Re-Creatie, waarbij een twintigtal schoolspeelplaatsen een groene make-over krijgt, zegt Maron."

De Brusselse Strategie voor bestuivende en nuttige insecten 2023-2030 omvat een vijftigtal maatregelen, verdeeld over drie pijlers. De eerste pijler heeft tot doel de kennis over de toestand van de verschillende soorten bestuivende insecten te vergroten, onder meer door de verschillende bestaande atlassen te actualiseren en door regelmatig de beschikbare voedselbronnen te evalueren.

De tweede pijler bevat tal van concrete maatregelen om een geschikte habitat voor bestuivende insecten te creëren, onder meer door bebouwde oppervlakken te vergroenen, bloemenstroken, met name in bermen, te vermenigvuldigen, minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken of de aanplantingen in openbare ruimten te diversifiëren en het beheer ervan te verbeteren.

Ten slotte bevat deze strategie ook een belangrijke sensibiliseringscomponent, die voornamelijk gericht is op het verspreiden van informatie over de beste praktijken die moeten worden toegepast door burgers, imkers, beheerders, tuinprofessionals, enz. De uitvoering van de strategie wordt gecoördineerd door Leefmilieu Brussel.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek