“Stedelijke landbouw kan Britse honger stillen en is goed voor mentale welzijn”

Stedelijke landbouw kan 40 procent van de Britse nationale voedselbehoefte invullen. Dat blijkt uit een studie van Lancaster University die het aanbod stedelijke ruimte met agrarisch potentieel onder de loep nam. Momenteel wordt 1 procent van deze ruimte voor groente- en fruitproductie gebruikt. Meer stadslandbouw, waaronder volkstuintjes, zou de afhankelijkheid van import verminderen en is bovendien goed voor de mentale gezondheid van de Britten, zo klinkt het.

28 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 januari 2022 16:20
Lees meer over:
Moestuin_Volkstuin_Antwerpen_AntwerpseTuiniers_Jerom (5)

Onderzoekers van de Lancaster University hebben de groene ruimte in steden in kaart gebracht, ruimte die in potentie geschikt is voor stedelijke landbouw. Denk daarbij aan bijvoorbeeld tuinen, parken, oevers, speelvelden en andere open ruimtes. Momenteel wordt amper 1 procent van de stedelijke groene ruimte in Groot-Brittannië ingezet voor landbouw.

Het onderzoek wijst uit dat het volledig inzetten van de beschikbare groene ruimte voor landbouw de agrarische productie in het land kan verveelvoudigen. De bij het onderzoek betrokken professor Jess Davies benadrukt dat het niet de bedoeling is om alle groene ruimte om te ploegen. “Er hoeft slechts een fractie van de stedelijke, groene gebieden te worden gebruikt om een bruikbare hoeveelheid verse groenten en fruit te produceren die de voeding van de bevolking zou kunnen verbeteren.”

Aanleiding van het onderzoek is onder andere de afhankelijkheid van Groot-Brittannië van import. Het eiland is voor een derde van de voedselvoorziening afhankelijk van import uit het buitenland en corona heeft de kwetsbaarheid van de supply chain blootgelegd. “Bij verse groenten en fruit loopt dat aandeel nog veel hoger op. Zoals de coronapandemie en de brexit hebben aangetoond, kan de import van voedsel kwetsbaar zijn voor schokken”, aldus Davies.

Tien jaar wachten op een volkstuin Reportage

Mentale effecten van tuinieren

Stadslandbouw zou de importafhankelijkheid dus sterk kunnen verminderen en de Britse voedselzekerheid veilig stellen. Volgens de onderzoekers gaan er nog meer positieve effecten uit van meer land-en tuinbouw in stedelijke omgevingen, vooral ook als de stedelingen daar zelf bij betrokken zijn. “Er ontstaan extra mogelijkheden tot lichaamsbeweging en een toegang tot activiteiten in open lucht.” Daarnaast zou het creëren van gezonde producten ook voor voldoening zorgen bij de stedelingen.

Om op deze mentale gezondheidseffecten voort te boorduren: “Deze activiteiten kunnen de basis vormen voor de promotie van nieuwe samenwerkingsvormen. Het verbouwen van voedsel is recreatief, gaat eenzaamheid tegen en zorgt voor sociale cohesie”, zegt Davies die er tot slot op wijst dat stadslandbouw er ook voor kan zorgen dat gezond voedsel beter beschikbaar wordt voor de lagere inkomensklasse. Bovendien heeft het een gunstig effect op de biodiversiteit in de stad. 

Hier vindt u een link naar het rapport.

Bron: Eigen berichtgeving / Business AM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek