Studentes maken documentaire over verticale landbouw: “Landbouwers kampen met plaatsgebrek”

Een documentaire over de verticale landbouw, dat is het eindwerk van Mila Franck (20) en Hermeline Van Theemsche (20) van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. In de documentaire onderzoeken ze deze landbouwvorm over de landsgrenzen heen als mogelijke oplossing voor het plaatsgebrek in de landbouw. “De druk op de landbouwgrond stijgt des te meer met de komst van drie nationale parken van 10.000 hectare”, stellen de documentairemakers. “Kan verticale landbouw hun redding betekenen? Deze documentaire toont een mogelijke uitweg voor het probleem.” 

4 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 juli 2023 9:18
Lees meer over:
Mila en Hermeline

Wanneer de studentes het onderwerp van hun documentaire op tafel legden, werd het niet meteen onthaald als het meest sexy onderwerp. Althans, niet voor het ruime publiek. “Maar we hebben er iets interessant en mooi van kunnen maken”, zegt Mila. “Ik ben heel blij hoe we het hebben aangepakt, ook beeldmatig.” 

Aanzet van de documentaire was het lotgeval van Hermelines broer Lorenzo van Theemsche, een jonge landbouwer in Sinaai. Zijn akkers zullen hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen voor de creatie van een nationaal park. Van Theemsche zet in op ruimtebesparende technieken om de toekomst van zijn bedrijf veilig te zetten. 

“De landbouw kent vele uitdagingen, maar we bakenen onze documentaire af op één problematiek met één mogelijke oplossing”, zegt Hermeline. “Verticale landbouw heeft vele voordelen. Je hebt veel controle over de omstandigheden waarin je je groenten teelt. Anderzijds is het bij ons nog vrij duur om op grote schaal te doen. Er is een grote investering vooraf, met zware energiekosten.” 

5b9f6230-6236-4e8b-8b31-081076fd1ca5

Toch zijn er manieren om het op grote schaal aan te pakken. “Daarvoor zijn we naar Nordic Harvest getrokken in Denemarken”, zegt Hermeline. “Het grootste verticale landbouwbedrijf in Europa.” 

De imposante opstelling leverde de documentairemakers enkele prachtige beelden op. “Maar wat een contrast”, zegt Mila. “Veel minder ruw en ‘plattelands’ dan de reguliere landbouw. Het ging er futuristisch aan toe, een bijna klinische omgeving. De zaakvoerder vertelde dat hij geen landbouwer meer was, maar databeheerder.” 

De kwaliteit van deze groenten is alvast niet minder. “Groentechef Nicolas Decloedt heeft beide groenten onderworpen aan een smaaktest”, zegt Hermeline. “Er zijn wel verschillen. Mijn broer teelt zijn witloof niet op een volledige hydrocultuur, maar deels op aarde. Zo blijft de smaak toch anders dan bij waterwitloof.” 

“Verticale landbouw zie je voorlopig vooral bij bladgroenten, maar Nordic Harvest wil binnenkort ook peulvruchten telen via deze technologie”, zegt Mila. “Ik ben aan deze reportage begonnen met nul voorkennis over de landbouw, maar ik vind het heel boeiend hoe dit evolueert. En ik denk dat we iets interessant hebben gemaakt voor het grote publiek." 

Bekijk de documentaire hier.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Mila Franck - Hermeline Van Teemsche

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek