Brusselse paddenstoelenteler haalt 4,7 miljoen op voor nieuwe fabriek paddenstoelensubstraten

Dat stadslandbouwprojecten tot grotere dingen kunnen leiden, bewijst de Brusselse paddenstoelenteler Eclo. In de oude kelders onder het slachthuis van Anderlecht teelt het organische paddenstoelen die onder andere aan speciaalzaken en Brusselse chefs verkocht worden. Een nevenactiviteit van het bedrijf - de productie van paddenstoelsubstraten - lijkt nu uit te groeien tot hoofdactiviteit. Eclo haalde 4,7 miljoen euro op voor het opzetten van een fabriek in de Luikse gemeente Villers-le-Bouillet voor de productie van paddenstoelsubstraten uit gerecycleerd organisch afval.

11 juli 2022  – Laatst bijgewerkt om 11 juli 2022 21:43
Lees meer over:
ECLO - Management - Thibault Fastenakels (Technical Director) _ Sylvère Heuze (Production Director) _ Quentin Declerck (Marketing Director) _ Hadrien Velge (CEO)

Eclo werd in 2014 opgericht om exotische paddenstoelen, die vaak uit verre landen geïmporteerd werden, lokaal te produceren. Al snel bleek er veel vraag naar de organische paddenstoelen waarna opschaling volgde. In de oude kelders onder het slachthuis van Anderlecht wordt er per maand gemiddeld 7 ton paddenstoelen geproduceerd die onder Brusselse chefs verdeeld worden en bij organische winkels in heel België terecht komen.

Naast de productie van paddenstoelen (en later ook microgroente) legde Eclo, voorheen Le Champignon de Bruxelles, zich ook toe op de eigen productie van organische, circulaire substraten. Paddenstoelensubstraten bestaan uit een mengsel van de hoofdingrediënten hout, granen, water en mycelium. Voor de duurzame samenstelling van een substraat klopte de paddenstoelenteler aan bij lokale bedrijven voor afvalstromen. Zo levert de Brouwerij Cantillon bierbostel (of draf) en de Colruyt Group en Bon Pain biologisch brood dat niet verkocht wordt.

Substraatproductie Eclo
Eclo_paddenstoel2

Groeibriljant

Het circulaire, organische substraat van Eclo diende aanvankelijk voor eigen gebruik, maar valt in de smaak bij andere paddenstoelentelers.  Eerder dit jaar liet Eclo tijdens een rondleiding aan VILT al weten veel potentieel te zien in de substraatproductie. “We produceren nu alleen nog voor eigen gebruik, maar willen binnen enkele jaren de productie verveelvoudigen en ook andere telers bevoorraden”, vertelde marketingverantwoordelijke Quentin Declerck toen. 

Deze opschaling lijkt nu sneller te komen dan gedacht. De paddenstoelenteler laat nu weten dat het 4,7 miljoen euro heeft opgehaald voor de bouw van een fabriek van 4.200 m2 voor de productie van paddenstoelensubstraat in Villers-le-Bouillet, in de provincie Luik. Het geld werd opgehaald bij Noshaq, Investsud Bois, GoGreen Capital en particuliere investeerders.

Stadslandbouw: Paddenstoelen uit hartje Brussel van oud brood
Uitgelicht
In de 19e-eeuwse kelder van het slachthuis in Anderlecht lijkt de paddenstoelenteler Eclo een vreemde eend in de bijt. Maar schijn bedriegt: “Een constant klimaat is ideaal vo...
18 februari 2022 Lees meer

Met de nieuwbouw wil het bedrijf zich positioneren als een belangrijke Europese speler in de exotische paddenstoelenindustrie en tegen 2026 jaarlijks 7.000 ton paddenstoelsubstraten produceren uit gerecycleerd afval. Met deze volumes vanaf 2026 krijgt 700 ton bierdraf en broodresten en 1.680 ton zaagsel jaarlijks een onverwacht nieuw leven. Potentiële afzetmarkten zijn Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Duitsland waar de productie elk jaar groeiend is.

CEO en oprichter Hadrien Velge verklaart de plannen als volgt: “De laatste jaren zien we een sterke groei in de vraag naar gourmetpaddenstoelen zoals de shiitake en de eryngii (koningsoesterzwam). De markt heeft vandaag een gebrek aan kwalitatieve substraten en dat creëert terugkerende leveringsproblemen voor de producenten. Met Eclo investeren we al enkele jaren in onderzoek om de opbrengst van onze substraten te verbeteren. Zo goed zelfs dat we vandaag de dag aanzienlijke interesse hebben gewekt van Europese producenten.”

ECLO - QUOTE - VELGE HADRIEN

De laatste jaren zien we een sterke groei in de vraag naar gourmetpaddenstoelen. De markt heeft een gebrek aan kwalitatieve substraten en dat creëert terugkerende leveringsproblemen voor de producenten

Hadrien Velge - CEO en oprichter Eclo

Nevenactiviteit wordt belangrijkste

Vanaf oktober 2022 zal het bedrijf beginnen met het verplaatsen van zijn substraatproductie uit de Brusselse kelders naar Villers-le-Bouillet. De verplaatsing van de substraatteelt (de paddenstoelenteelt verhuist niet mee, red.) is te verklaren door een grote behoefte aan productieruimte. Met de uitbouw van de substraatproductie wordt dit meteen de belangrijkste activiteit van het bedrijf dat als paddenstoelenstadsproject begon en inmiddels 12 mensen in dienst heeft. In de nieuwe fabriek, die vanaf volgend jaar de productie in Anderlecht moet vervangen, zullen 20 mensen werken.

Aangezien de productie van de substraten zeer gevoelig voor besmettingen is, zal de fabriek uitgerust worden met een hightechproductielijn en geautomatiseerd worden voor de belangrijkste delen. “Dit om handelingen te vermijden die het risico op besmettingen van de substraten zouden kunnen verhogen”, klinkt het.

S_DSC04137

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Eigen foto's en Eclo

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek