header.home link

Britse importcontroles op Europese goederen 6 maanden uitgesteld

15 maart 2021

De Britse regering heeft de invoering van douanecontroles en papierwerk bij de import van bepaalde goederen uit de Europese Unie voor zes maanden uitgesteld. De impact door de coronapandemie duurde langer dan verwacht en bedrijven vroegen meer voorbereidingstijd, luidt het.

Lees meer over:
FAVV-6-800x450

De Britse regering verlengt de overgangsperiode van zes maanden na de uitstap uit de Europese interne markt en douane-unie. Dat betekent dat volledige grenscontroles na de brexit nu pas op 1 oktober 2021 ingevoerd worden voor producten van dierlijke oorsprong en op 1 januari 2022 voor producten van plantaardige oorsprong. Nog andere controles, bijvoorbeeld die op levende dieren, zullen pas ingaan vanaf 1 maart 2022.

Met deze maatregel komt het Verenigd Koninkrijk een stuk tegemoet aan de bezorgdheden van de Belgische bedrijven die hun producten uitvoeren naar het land. In februari bezocht federaal minister van Landbouw David Clarinval in dat kader nog het Zeebrugse transportbedrijf ECS2XL waar dagelijks zo’n 250 vrachtwagens met voedingsproducten het kanaal oversteken. De aangekondigde grenscontroles zouden volgens het bedrijf zorgen voor enorme administratieve rompslomp, extra kosten en grote vertragingen.

Uitgelicht

“Extra brexitpaperassen bombarderen ons terug naar 1995”

nieuws
Hoewel de Belgische bedrijven de eerste weken in het post-brexittijdperk goed verteerd lijken te hebben, is de impact toch merkbaar. Ook in de haven van Zeebrugge, waar dagelijks miljoenen tonnen goed...
16 februari 2021 Lees meer

Sinds de Britten weg zijn uit de douane-unie van de EU zijn er nogal wat handelsbelemmeringen. De handel met de EU was in januari duidelijk gedaald. Volgens de Britse regering zijn de volumes sinds februari weer op een normaal niveau, maar sectorfederaties zeggen het tegendeel.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek