nieuws

Brit mogelijk besmet met MKZ na ontploffing karkas

nieuws
De Britse man die mogelijk is besmet met mond- en klauwzeer, kreeg de ziekte door een rottend karkas. Het karkas van een besmette koe ontplofte toen de slachter het wegdroeg. Dat staat in een gedetailleerde verklaring die deoverheid dinsdag heeft bekendgemaakt. De minister van sociale zaken, Alistair Darling, deed het verhaal dinsdag op de Britse ambassade in Brussel.
24 april 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
De Britse man die mogelijk is besmet met mond- en klauwzeer, kreeg de ziekte door een rottend karkas. Het karkas van een besmette koe ontplofte toen de slachter het wegdroeg. Dat staat in een gedetailleerde verklaring die de overheid dinsdag heeft bekendgemaakt. De minister van sociale zaken, Alistair Darling, deed het verhaal dinsdag op de Britse ambassade in Brussel.

Een woordvoerder van premier Tony Blair zegt de details van de besmetting bekend te hebben gemaakt "om te illustreren hoe hoogst ongebruikelijk de omstandigheden bij deze mogelijke besmetting waren". De autoriteiten hopen met de verklaring de angst voor de veeziekte bij mensen te verkleinen.

Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt of er inderdaad sprake is van besmetting. De uitslag wordt woensdag verwacht. Als de man inderdaad mond- en klauwzeer blijkt te hebben, gaat het om het tweede geval dat ooit in Groot-Brittannië bij een mens is geconstateerd. Het eerste was tijdens de epidemie van 1966.

Wetenschappers zeggen dat het erg onwaarschijnlijk is dat mensen mond- en klauwzeer krijgen, maar dat het in geval van zeer nauw contact met geïnfecteerde dieren niet onmogelijk is.

"Iedereen aast natuurlijk op een dramatisch verhaal. Maar dat is de mogelijke MKZ-besmetting bij de slachter niet", zei de Britse minister van sociale zaken Darling dinsdag op de Britse ambassade in Brussel. De manier waarop de mogelijke besmetting gebeurde- door een karkas dat ondermeer in het gezicht van de slachter uiteenspatte- is wel spectaculair, moest hij toegeven. "Maar toeristen zullen nooit zoiets meemaken", klonk het geruststellend.

Het bezoek van de Schot Darling aan België was bedoeld om de Belgen ertoe aan te zetten Groot-Brittannië als vakantiebestemming niet links te laten liggen. Een mogelijk geval van MKZ bij de mens is geen reden om die boodschap in te slikken. "MKZ is niet dodelijk voor de mens. De ziektetekenen lijken op een gewone griep. Wereldwijd zijn er slechts 40 gevallen van MKZ bij mensen gesignaleerd. Het is overigens niet bewezen dat MKZ bij de mens besmettelijk is", aldus nog Darling.

Bron: Reuters/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek