Breidt een lokale tractoractie via social media uit tot een groter Vlaams protest?

Een groep Vlaamse boeren houdt woensdag tractoracties aan snelwegen en anderen openbare plaatsen in ons land. Met de actie, die buiten de landbouworganisaties om georganiseerd wordt, willen de deelnemers de burgers attent maken op de gevolgen van het stikstofakkoord. Initiatiefnemer is een varkensboer uit Weelde. Nadat de actie aanvankelijk tot Ravels beperkt was, lijken zich steeds meer landbouwers uit andere Vlaamse gemeenten aan te sluiten. De actie gaat als een lopend vuurtje op social media.

28 juni 2022  – Laatste update 28 juni 2022 20:52
Oproep te betogen met tractor en spandoek

Varkensboer Ton Van Limpt stelde gisteren in een whatsappgroep voor om met een groep tractoren regionaal te verzamelen aan op- en afritten en viaducten met ludieke spandoeken. “Met de symbolische actie willen we tonen dat er eensgezindheid onder de boeren bestaat en willen we de burgers waarschuwen voor de kwalijke gevolgen van het stikstofakkoord. Met deze plannen zijn er over 20 jaar geen boeren meer”, zegt de boer die benadrukt dat er geen wegblokkades naar Nederlands voorbeeld voorzien zijn. “Het is bedoeld als een positieve actie. We willen geen kwaad bloed zetten door wegen te gaan blokkeren.”

Na de post barstte de whatsappgroep uit haar voegen en werd al snel een Telegramgroep opgezet. Dit sociale medium laat 2.000 leden toe in een groep. Ook de Stuurgroep Vennengebied, die het stikstofakkoord in het Turnhouts Vennengebied betwist, deelde de spontane oproep op Facebook. “Probeer vooral de burger duidelijk te maken dat hij straks niet meer zeker is van zijn voedselvoorziening, van de voedselkwaliteit, en vooral de voedselbetaalbaarheid wanneer wij landbouwers worden afgeslacht door deze PAS”, klinkt het scherp.

Concentratie actie in provincie Antwerpen

De tractoractie is gepland voor morgenavond 20u. Vanuit verzamelplaatsen zal er naar locaties met veel zichtbaarheid gereden worden. Denk daarbij aan op- en afritten, viaducten, maar ook marktpleinen en supermarktparkings. Op zijn verzoek om deelname in andere Vlaamse regio’s, heeft Van Limpt heeft inmiddels talloze toezeggingen binnen. “Ik sta in contact met boeren uit Herselt, Bocholt en Diksmuide”, geeft hij een aantal voorbeelden. Vooralsnog lijkt de provincie Antwerpen het epicentrum van de actie.

We kunnen beter 1.000 groepjes hebben van 10 tractoren, dan 1 groep met 10.000 tractoren

Ton Van Limpt - Varkenshouder

Alhoewel hij geen inschattingen kan maken over de opkomst, hoopt hij toch op enkele honderden tractoren over heel Vlaanderen. “Alleen al vanuit Weelde vertrekken we met 30 voertuigen. Dat zijn niet alleen tractoren, maar ook mestwagens en bulkwagens van voederleveranciers”, vervolgt de boer die spreekt van een spontane actie. “De landbouworganisaties vinden het te vroeg voor actie, maar wij denken daar anders over en willen zo ook tonen dat we ook voor onszelf kunnen opkomen.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek