Brazilië haalt slag thuis in katoenconflict met VS

De Wereldhandelsorganisatie geeft Brazilië de toelating om voor honderden miljoenen euro's handelssancties te treffen tegen de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van ongeoorloofde katoensubsidies die de Amerikanen verstrekken aan hun katoenboeren. Volgens Brazilië bedroegen die tussen 1999 en 2002 twaalf miljard dollar.
1 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Wereldhandelsorganisatie geeft Brazilië de toelating om voor honderden miljoenen euro's handelssancties te treffen tegen de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van ongeoorloofde katoensubsidies die de Amerikanen verstrekken aan hun katoenboeren. Volgens Brazilië bedroegen die tussen 1999 en 2002 twaalf miljard dollar.

De Braziliaanse ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie, Roberto Azevedo, hoopt dat de toegestane handelssancties dit jaar zullen oplopen tot 557 miljoen euro. Pas wanneer de VS zich in regel stellen met hun steun aan katoentelers worden de sancties ongedaan gemaakt. Het conflict dateert al van 2002. Tot hiertoe hebben de Brazilianen in dit dossier een schadevergoeding van twee miljard euro geëist van de Verenigde Staten.

"We betreuren dat de Amerikanen zich ondanks meerdere veroordelingen nog altijd niet schikken naar de regels van de Wereldhandelsorganisatie", zegt Azevedo, die eraan toevoegt dat een dergelijke houding van één van de sleutelspelers in de Doha-ronde de afronding van de aanslepende handelsgesprekken niet vergemakkelijkt. Ook in de Doha-ronde is het katoendossier overigens één van de heikele punten.

De VS zijn teleurgesteld over de nieuwe veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie, maar anderzijds heerst er ook opluchting omdat niet alle eisen van de Brazilianen werden ingewilligd. De Amerikaanse katoenindustrie wijst erop dat landen zoals China en India hun katoensector in toenemende mate subsidiëren en dat de claims van Brazilië niet realistisch zijn.

Bron: AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek