Braziliaanse rundvleesindustrie blijft tekortschieten in strijd tegen ontbossing

nieuws

De grootste Braziliaanse rundvlees- en leerbedrijven falen in het nemen van maatregelen tegen ontbossing, zo blijkt uit een nieuw rapport van de non-profitorganisatie Global Canopy. Veeteelt is een belangrijke pijler van de Braziliaanse economie, maar ook verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de ontbossing in het Amazonegebied, omdat het oerbos moet plaatsmaken voor weidegrond.

27 december 2024 VILT-redactie
ontbossingbrazilieamazoneregenwoud-GreenpeaceFabioBispo

Het rapport, Floresta 250 – Cattle, beoordeelt 175 bedrijven en 75 financiële instellingen met invloed op de veeteeltketen in Brazilië. Slechts 17 procent van de bedrijven heeft toezeggingen gedaan om ontbossing te stoppen, terwijl 80 procent van de financiële instellingen nog geen ontbossingsbeleid voor veeproducten heeft gepubliceerd.

Volgens coauteur Emma Thomson zijn toezeggingen een noodzakelijke eerste stap, maar onvoldoende zonder effectieve implementatie. "Er zijn traceerbare mechanismen, strikte controle van leveranciers en transparante rapportage nodig om vooruitgang te boeken", vertelt ze aan persagentschap AP.

Groei met een prijs

Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van rundvlees en produceerde in 2024 meer dan 11 miljoen ton, een stijging van 37 procent in tien jaar. De nationale kudde telt ruim 200 miljoen stuks vee. Maar de groei van de Braziliaanse rundveesector komt ook met een prijs. De veeteelt zorgt voor meer dan 60 procent van de ontbossing van het Amazonewoud door oerwoud om te vormen tot weidegrond waarop het vee kan grazen.

De wereld kijkt ondertussen naar COP30, de VN-klimaatconferentie van 2025 in het Braziliaanse Belem, in het hart van het Amazonegebied. Het rapport van Global Canopy roept bedrijven en financiële instellingen op om met ambitieuze plannen te komen, gericht op het stoppen van ontbossing en mensenrechtenschendingen. Transparante voortgangsrapportages zijn daarbij essentieel.

Europese regelgeving

Europa heeft in 2023 de ontbossingsverordening aangenomen, die ervoor moet zorgen dat producten zoals koffie, cacao, soja en vee geen ontbossing of bosdegradatie veroorzaken. De regelgeving gaat eind 2025 van kracht, een jaar later dan gepland.

Experts lichten verborgen kost uit ecologische landbouw: "Kijk naar milieu-impact per product, niet per hectare"
Uitgelicht
Onze planeet stevent de komende 25 jaar af op een wereldbevolking van negen miljard mensen. Het goede nieuws: we zullen hen allemaal kunnen voeden. In theorie. Maar hoe kan di...
13 november 2024 Lees meer

Bron: AP / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek