Bouwvergunning voor biogasinstallatie in Beselare
nieuwsHet college van burgemeester en schepenen van Zonnebeke leverde een bouwvergunning af voor een biogasinstallatie in Beselare. De installatie is fel gecontesteerd door buurtbewoners die een website lanceerden tegen de plannen om jaarlijks 40.000 ton varkensmest en organisch afval om te zetten in groene stroom.
Sinds vorige zomer zijn inwoners van Beselare ongerust over de plannen van het landbouwersechtpaar Talpe-Lampaert voor de bouw van een biogasinstallatie langs de Hoenstraat. Het protest startte na een anonieme mail die werd rondgestuurd en mondde eerder dit jaar uit in de website '(G)een afvalverwerking in Beselare?!'.
De buurt noemt het project geen mestverwerking, maar "industriële energiewinning door een Gents bedrijf (Trevi nv) dat zijn plannen wenst uit te voeren op goedkope landbouwgrond". Het schepencollege van Zonnebeke boog zich vorige week over het dossier en leverde een stedenbouwkundige vergunning af voor de bouw van een biogasinstallatie met daarbij onder meer ook de nodige sleufsilo's.
Burgemeester Dirk Cardoen motiveert in Het Laatste Nieuws de beslissing. "Biogasinstallaties veroorzaken vandaag de dag geen geurhinder meer. Indien dit toch het geval is, dan zal de nv Talpe maatregelen moeten treffen. Daaromtrent zullen wij dit dossier op de voet volgen." Een nieuwe private uitweg moet verkeersoverlast in de landelijke Hoenstraat voorkomen. De landschapsarchitecte van Inagro maakte een bedrijfsplan zodat de plannen de schoonheid van het landschap respecteren.
Het college was van oordeel dat een biogasinstallatie wel degelijk thuishoort in agrarisch gebied. "De voeding van de installatie zal grotendeels gebeuren met landbouwproducten en mest afkomstig van de landbouwers in de omgeving. In een ambachtelijke zone kunnen dergelijke bedrijven niet ingeplant worden", luidt het.
Het dossier omtrent de bouwvergunning is verstuurd aan stedenbouw Brugge. "Zij kunnen onze beslissing nog verwerpen", weet de burgemeester. "Daarnaast is voor de realisatie van de biogasinstallatie ook een milieuvergunning nodig. Dit is de bevoegdheid van de deputatie van de provincie." Tegen de verlening van de stedenbouwkundige vergunning kan in beroep worden gegaan bij de deputatie. Dit binnen een termijn van 30 dagen.
De plannen van nv Leie Energie voor een biogasinstallatie in het wat verder naar het binnenland gelegen Sint-Baafs-Vijve zijn nog steeds in behandeling bij Vlaaams leefmilieuminister Joke Schauvliege. Daar gaat het om een installatie met een capaciteit aan groene stroom voor 35.000 gezinnen. Met een kostenplaatje van 60 miljoen euro zou het meteen ook de grootste installatie zijn in Vlaanderen. De inplanting is voorzien op de industriezone Dhooie. Buurgemeenten Waregem en Zulte tekenden bezwaar aan.
Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving