Boerenorganisaties en Fluxys ondertekenen protocol

De beheerder van het aardgasnet Fluxys heeft een overeenkomst gesloten met Vlaamse en Waalse landbouworganisaties om tot een betere samenwerking te komen. Het nieuwe protocol bevestigt de bestaande samenwerking met de landbouwgemeenschap en legt tegelijk bijkomende accenten. Zo zijn in het licht van de evolutie van de marktprijzen nieuwe tarieven overeengekomen voor een billijke vergoeding van de inkomstenderving en andere tijdelijke schade die de aanleg van een leiding veroorzaakt, aldus Fluxys.
10 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De beheerder van het aardgasnet Fluxys heeft een overeenkomst gesloten met Vlaamse en Waalse landbouworganisaties om tot een betere samenwerking te komen. Dat heeft Fluxys, die het overgrote deel van zijn leidingen in landbouwgebied aanlegt, bekendgemaakt.

Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) hebben met Fluxys een overeenkomstprotocol gesloten. "Bij de aanleg van een leiding kunnen landbouwers tijdelijk gedeelten van hun akkers en weiden niet gebruiken. Fluxys betaalt daarvoor vergoedingen en treft tijdens de werken voorzieningen voor onder meer doorgangen en de waterbevoorrading voor het vee", legt de beheerder van het Belgisch gasnetwerk uit.

Bovendien streeft de organisatie naar eigen zeggen naar een optimaal plaatsherstel na de aanleg van een leiding. "Om al die facetten in goede verstandhouding te regelen, sluit Fluxys overeenkomstprotocollen af met landbouworganisaties, zodat iedereen op gelijke voet wordt behandeld", aldus Fluxys. Het nieuwe protocol bevestigt de bestaande samenwerking met de landbouwgemeenschap en legt tegelijk bijkomende accenten.

"Zo zijn in het licht van de evolutie van de marktprijzen nieuwe tarieven overeengekomen voor een billijke vergoeding van de inkomstenderving en andere tijdelijke schade die de aanleg van een leiding meebrengt", aldus Fluxys. Ongeveer 80 procent van de 3.800 kilometer Fluxys-leidingen ligt in landbouwgebied.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek