Boerenbond tevreden met stijgende graanprijzen
nieuwsVrijdag zijn de graanprijzen opnieuw gestegen door de tegenvallende oogsten in enkele lidstaten van de Europese Unie. "In Frankrijk zou de graanoogst 4 procent lager liggen", aldus Huyghe die de oogst van graan in België 15 procent lager schat. Een probleem is volgens Huyghe dat de Europese voorraden historisch laag zijn. "Er is nu geen buffer meer. Bij de minste daling van oogsten volgen er onmiddellijk prijsstijgingen", besluit de adviseur van de Boerenbond.
De stijging van de grondstofprijzen begint echter een bedreiging te worden voor de rentabiliteit van de voedingsbedrijven. Dat blijkt uit de signalen die Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, krijgt van haar leden. Fevia vreest dat de gevolgen van de kostenstijging niet lang kunnen uitblijven. De prijzen van tarwe zijn vorig jaar met gemiddeld 35 procent gestegen, van zuivelproducten met 50 procent en van zonnebloemolie met meer dan 25 procent. Dat blijkt uit een recent verschenen studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Het rapport wijst verscheidene oorzaken aan voor deze trend zoals de extreme weersomstandigheden, de invloed van het promotiebeleid ten gunste van biobrandstoffen waardoor er minder aanbod is voor de voedingsindustrie, en de toenemende vraag uit de Aziatische groeimarkten. Volgens Fevia zijn de stijgingen in de grondstoffenmarkt voornamelijk van structurele aard "en daarom ook problematisch". "Er is hier geen sprake van tijdelijke en geringe prijsschommelingen, maar van grote en blijvende prijsstijgingen", aldus Fevia.
In het weekblad Knack zei Eric Tollens, professor landbouw- en voedseleconomie aan de K.U.Leuven dat er een gevoel van schaarste heerst op de grondstoffenmarkt. "Ook dat zorgt voor algemene stijging van de grondstoffenprijzen", aldus de professor. "Onze leden zullen proberen te onderhandelen met de retailers om een prijsverhoging vast te leggen", zei Chris Moris, directeur generaal van Fevia aan Belga. Het is volgens Moris niet duidelijk wat dat voor de consument betekent, maar als de producenten de prijsstijgingen van de grondstofprijzen niet doorrekenen komen ze in de problemen, aldus de man.
Bepaalde prijzen zijn al gestegen, maar de grote golf van onderhandelingen tussen de producenten en de retailers starten op het einde van het jaar, om in 2008 van kracht te gaan. "Ik denk wel niet dat het om een brutale prijsstijging gaat, want het is een delicaat spel van vraag en aanbod", aldus Moris. "Bijna het hele gamma van voedingsmiddelen komt in aanmerking voor een prijsstijging. Het gaat van chocolade en koekjes tot bier", zei Moris. "Hoe zwaar die weegt is afhankelijk van product tot product".
Volgens professor Tollens zal ook de prijs van vlees, vis uit aquacultuur, eieren, melk en zuivelproducent stijgen als gevolg van de stijging van de grondstofprijzen, omdat die verwerkt worden in het voerder. De graanprijs zou wel eens met 30 tot 40 procent kunnen stijgen, aldus Tollens. Voor bepaalde eindproducten zou dat ongeveer een prijsstijging betekenen tot 20 procent.(MP)
Bron: Belga