nieuws

Boerenbond start meldpunt voor everzwijnenschade

nieuws
Boerenbond start volgende week in Limburg een meldpunt voor boeren met landbouwschade die is aangericht door everzwijnen. Met het meldpunt wil de organisatie een zicht te krijgen op de omvang van het probleem, waar het zich vooral situeert, en welke gewassen het gevoeligst zijn. "Door de cijfergegevens te verzamelen, zijn we ook beter gedocumenteerd. Zo kunnen we na verloop van tijd cijfermatig aantonen waar de situatie dreigt te escaleren", aldus provinciaal verantwoordelijke Koen Vanheukelom van Boerenbond.
13 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Boerenbond start volgende week in Limburg een meldpunt voor boeren met landbouwschade die is aangericht door everzwijnen. Met die gegevens hoopt Boerenbond de problemen beter in kaart te brengen en de overheid te overtuigen stappen te ondernemen.

In het najaar hebben zowat twintig boeren bij Boerenbond schade door everzwijnen gemeld. “De klachten komen van overal in Limburg: Hechtel-Eksel, Koersel, Genk, Voeren. De everzwijnen blijken overal rond te lopen”, zegt Koen Vanheukelom, provinciaal verantwoordelijke van Boerenbond Limburg. Hij is ervan overtuigd dat er in werkelijkheid veel meer schadegevallen zijn.

“De boeren weten dat het heel moeilijk is om schadevergoeding te krijgen en vinden het daarom niet de moeite een schadeclaim in te dienen. Met het meldpunt hopen we een zicht te krijgen op de omvang van het probleem, waar het zich vooral situeert, en welke gewassen het gevoeligst zijn. Door de cijfergegevens te verzamelen, zijn we als organisatie ook beter gedocumenteerd. Zo kunnen we na verloop van tijd cijfermatig aantonen waar de situatie uit de hand dreigt te lopen”.

Om het probleem beheersbaar te houden en zo weinig mogelijk landbouwschade te hebben, is een samenwerking tussen Boerenbond, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse Gemeenschap en de Wildbeheerseenheden (WBE's) nodig. “Momenteel is het nog altijd onduidelijk wie de coördinatie van dit project op zich gaat nemen. Maar het standpunt van ons is klaar en duidelijk. De overheid moet de consequenties dragen van de beslissingen die worden genomen. Als zij bijvoorbeeld everzwijnen willen houden in de Voerstreek, moeten zij ook opdraaien voor de kosten die de beesten aanrichten”.

Op regelmatige tijdstippen zijn er nu al vergaderingen tussen de drie partijen. “Het komt er in de komende tijd op aan dat de wildbeheerseenheden hun afschotcijfer voor everzwijnen halen. Dat zijn voor dit jachtseizoen 400 exemplaren. Daarnaast zou het ook nuttig zijn de manieren van jagen te herbekijken. Want jagen is alleen overdag toegelaten, een tijdstip waarop de everzwijnen zich zelden laten zien”.(GL)

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek