Boerenbond gaat gesprek aan met kersverse Vlaamse parlementsleden

nieuws

Dinsdag legden 124 nieuwe Vlaamse parlementsleden de eed af in het Vlaamse halfrond. Landbouworganisaties Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen nodigden de parlementsleden aan de ingang van het parlement uit om te ontdekken hoe de vork in de steel zit bij onze Vlaamse landbouwbedrijven. "Elkaar in de ogen kijken en het gesprek aangaan, om elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen we het strategische belang van de landbouwsector toelichten en de parlementsleden kennis van de sector bijbrengen", verduidelijkte Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

2 juli 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 juli 2024 15:17
WhatsApp Image 2024-07-02 at 15.09.34

Het Vlaams parlement debatteert en beslist over allerhande wetgeving die het doen en laten van onze landbouwers bepaalt. “Maar onbekend is onbemind”, klinkt het bij Boerenbond. “Net zoals de gemiddelde Vlaming de oorsprong van de producten op zijn bord niet altijd kent, geldt dat ook voor onze parlementsleden. Dat een banaan of een kiwi niet in onze contreien gekweekt wordt, is geweten. Dat asperges en spruitjes echte seizoensproducten zijn, is vaak minder gekend.” De landbouworganisaties wachtten daarom de parlementsleden op vooraleer ze de eed aflegden om hen een extra woordje uitleg te geven en hen te feliciteren met hun mandaat. "Elkaar in de ogen kijken en het gesprek aangaan, om elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen we het strategisch belang van de landbouwsector toelichten en de parlementsleden kennis van de sector bijbrengen. Dat is een mooie stap in de richting van doordachte en gedragen wetgeving”, zodus Ceyssens.

“De land- en tuinbouw is een innovatieve sector die zijn productieprocessen optimaliseert en continu aan de slag gaat met nieuwe technologische ontwikkelingen”, lieten de landbouworganisaties aan de ingang van het parlement weten. “Boeren zijn stuk voor stuk krakken in hun vak en werken van ’s ochtends tot ’s avonds en in weer en wind met hun dieren en de natuur om zo kwaliteitsvolle, gezonde, duurzame en lekkere producten te produceren. Ze zorgen voor onze voedselproductie die we, gezien de onstabiele tijden waarin we leven, meer dan ooit in eigen handen willen houden.” Toch geeft het beleid en de wetgeving de boeren niet altijd de wind in de zeilen volgens Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Het stikstofverhaal heeft ons nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt: theoretische kaders en de landbouwpraktijk staan mijlenver uit elkaar”, aldus Ceyssens.

WhatsApp Image 2024-07-02 at 15.09.34 (1)

Na het gesprek werden de Vlaamse parlementsleden uitgenodigd om hun "botten" aan te trekken en op de foto te gaan. De geïnteresseerden kregen nadien ook een pakket met Vlaamse landbouwproducten mee naar huis. Elke fractie stuurde minstens één lid.

Onder meer Sofie Joosen nam tussen alle formele plichtplegingen even de tijd vrij om N-VA te vertegenwoordigen en in gesprek te gaan met Boerenbond. "Het is belangrijk om met de sector in gesprek te gaan. Want de toekomst van onze Vlaamse land- en tuinbouw is een stevige uitdaging", liet Joosen optekenen.

Voor cd&v ging onder meer Bart Dochy in op de uitnodiging. Hij was de afgelopen legislatuur één van de kritische stemmen uit de meerderheid voor het stikstofbeleid en zit bij de lopende regeringsonderhandeling in de werkgroep Omgeving. "Daar worden de belangrijkste beslissingen genomen rond het toekomstige landbouwbeleid, zoals het grondenbeleid en de stikstofaanpak", aldus Dochy.

Ook Kris Verduyckt van Vooruit zit in de werkgroep Omgeving en passeerde even langs de stand van Boerenbond. "Er gaat veel overheidsgeld naar landbouw, dat mag ook zo blijven, maar we moeten dan ook iets terugkrijgen voor onze centen", aldus Verduyckt. "Gewoon voortdoen zoals we bezig zijn, gaat niet lukken, dat is niet in het belang van de landbouwer. De subsidies moeten gaan naar boeren die inspanningen doen om de uitstoot naar beneden te halen. De uitstoot van de landbouw is in twintig jaar tijd niet gedaald, die van de industrie wel."

"Stikstofdecreet maakt omschakeling naar biologisch pluimveebedrijf onmogelijk"
Uitgelicht
Terwijl de overheid enerzijds pleit voor het uitbouwen van de biolandbouw, maakt ze een transitie van gangbaar naar biologisch erg moeilijk in de pluimveehouderij. Dat stelt B...
1 juli 2024 Lees meer

Bron: Belga / Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek