nieuws

Boeren willen snellere vergoeding voor wateroverlast

nieuws
Het gemeentebestuur en de Landelijke Gilde van Oostvleteren hebben maandagmiddag in een persconferentie voor de invoering van een alternatief vergoedingssysteem gepleit voor landbouwers die schade lijden door wateroverlast. Volgens de boeren moet het mogelijk zijn het schadebedrag meteen te verrekenen met de forfaitaire belasting. De oproep komt er nadat de Westhoek nog maar eens getroffen werd door wateroverlast.
28 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Het gemeentebestuur en de Landelijke Gilde van Oostvleteren hebben maandagmiddag in een persconferentie voor de invoering van een alternatief vergoedingssysteem gepleit voor landbouwers die schade lijden door wateroverlast. Die moeten immers verder forfaitaire belastingen betalen, maar worden voor de geleden schade nauwelijks en veel te laat vergoed door het Rampenfonds.

Volgens Filip Debruyne, voorzitter van de Landelijke Gilde in Oostvleteren, moet het mogelijk zijn het schadebedrag meteen te verrekenen met de forfaitaire belasting. Burgemeester Willy Mostaert van Vleteren pleitte dan weer voor structurele maatregelen van de overheid om nieuwe wateroverlast in zijn gemeente te vermijden. Delen van Vleteren kwamen tijdens de gestage regenval van zondagnacht onder water te staan. Op sommige plaatsen viel tot 70 liter water per vierkante meter.

Voor veel landbouwers in de regio is de wateroverlast opnieuw een zware opdoffer. "Het is deze keer niet zo erg als begin juli, omdat we intussen een muur rond ons bedrijf aan het bouwen zijn. Maar er zijn toch weer verschillende loodsen met aardappelen ondergelopen", zegt José Lamaire, die in Vleteren een aardappelbedrijf heeft. "Hoeveel de schade precies zal bedragen, is moeilijk te bepalen, maar wellicht gaat het toch weer om miljoenen oude Belgische franken".

Volgens Lamaire zijn de problemen begonnen toen de oevers van de Vleterbeek en de Poperingevaart verhoogd werden. "De broeken, die normaal gezien moeten onderlopen als er teveel water komt, zijn nu geen natuurlijk overstromingsgebied meer. Daardoor kan het water niet meer weg. Blijkbaar zijn broedende vogels belangrijker dan mensen en bedrijven".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek