nieuws

Betere bietenrassen kunnen hervorming verzachten

nieuws
Niet alleen bietentelers worden getroffen door de hervorming van de suikermarkt. Ook voor zaadfirma’s heeft de bijstruring grote gevolgen. Naar verwachting krimpt het bietenareaal in de Europese Unie en daarmee dus ook de markt voor bietenzaad. Daar komt bij dat telers en suikerfabrieken deels worden gecompenseerd, maar andere spelers in de keten, zoals zaadfirma’s en loonwerkers, niet.
27 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Niet alleen bietentelers worden getroffen door de hervorming van de suikermarkt. Ook voor zaadfirma’s heeft de bijstruring grote gevolgen. Naar verwachting krimpt het bietenareaal in de Europese Unie en daarmee dus ook de markt voor bietenzaad. Daar komt bij dat telers en suikerfabrieken deels worden gecompenseerd, maar andere spelers in de keten, zoals zaadfirma’s en loonwerkers, niet.

De bietenprijzen dalen, maar anderzijds hebben telers topjaren achter de rug wat betreft de suikeropbrengst per hectare. Als het aan zaadbedrijven ligt, wordt die opbrengst nog hoger. Dat is één van de strategieën om de komende hervorming te overleven. Voor SESVanderHave, een van de meest toonaangevende bedrijven voor bietenveredeling, is het duidelijk. "De inkomsten komen verder onder druk te staan en verdere herstructureringen zullen nodig zijn". Voor SESVanderHave betekent dit dat er minder geld is voor projecten op middellange en lange termijn.

Er moeten zo snel mogelijk bietenrassen komen die nog beter inspelen op de behoefte van telers en industrie. Daarbij zijn opbrengstverhoging, goede verwerkingskwaliteit en verhoogde ziekteresistenties essentieel. Daar liggen veel mogelijkheden. "Wie had 15 jaar geleden gedacht dat de huidige resistente rassen beter scoren dan de klassieke rassen?", klinkt het bij SESVanderHave. Het bedrijf denkt dat op termijn opbrengsten van meer dan 15 ton suiker per hectare realiteit worden.

In de topjaren 2003 en 2004 bedroeg de gemiddelde suikeropbrengst 10,8 ton per hectare. Over de voorbije tien jaar gespreid bedraagt het gemiddelde 9,5 ton. Daar staat tegenover dat sommige telers op goede grond in topjaren nu al meer dan 14 ton suiker van een hectare halen. SESVanderHave is niet de enige firma die denkt dat 15 ton haalbaar is. "Ons doel is 15 ton suiker per hectare met een hoog suikergehalte", zegt Johan Buis van de firma KWS. "De suikeropbrengst is de belangrijkste factor om de teeltkosten per kilo suiker te reduceren".

Ook Danisco Seed is ervan overtuigd dat de hervorming van de suikermarkt zal leiden tot betere rassen, zowel op genetisch als technisch gebied. Daarbij draait het om het leveren van bieten van hoge kwaliteit. Om dat te bereiken blijft Danisco investeren in nieuwe rassen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek