nieuws

Boeren werken mee aan Dag van de Natuur

nieuws
Natuurbehoud mag niet alleen het voorrecht van milieuverenigingen zijn. Dat bleek dit weekend op de 27ste Dag van de Natuur in het West-Vlaamse dorpje Zwevezele. De Tieltse milieuvereniging De Torenvalk werkt er op de percelen van de landbouwer Demaré aan een project rond landschapsherstel en krijgt daarbij de steun van de boerenorganisaties en zelfs van de lokale jagersvereniging.
21 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Natuurbehoud mag niet alleen het voorrecht van milieuverenigingen zijn. Dat bleek dit weekend op de 27ste Dag van de Natuur in het West-Vlaamse dorpje Zwevezele. De Tieltse milieuvereniging De Torenvalk werkt er op de percelen van de landbouwer Demaré aan een project rond landschapsherstel en krijgt daarbij de steun van de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en zelfs van de lokale jagersvereniging.

"Het klopt dat de landbouwers, milieuactivisten en jagers vaak in een spanningsveld leven en dat er verschillende visies bestaan op natuurbeheer. Maar samenwerken rond natuurbehoud en landschapsherstel moet voor alle partijen eigenlijk vanzelfsprekend zijn", zegt Danny Depauw van De Torenvalk. "Dit is een win-winsituatie".

Tientallen vrijwilligers rooien bij de boer in kwestie oude knotwilgen om nieuwe knotbomen, houtkanten en struwelen aan te planten. Ook graven ze in de weide een drinkpoel uit met een zachte oever als geschikte biotoop voor amfibieën. Daarmee wil De Torenvalk de Vlaamse landschapselementen, die de jongste decennia in een razend tempo verdwenen zijn, gedeeltelijk in hun oorsprong herstellen.

Voor projecten rond landschapsherstel kunnen landbouwers rekenen op subsidies van de Vlaamse Landmaatschappij. "Toch moeten milieuverenigingen hen nog altijd over de streep trekken. Dat komt omdat natuurbehoud voor veel landbouwers nog altijd taboe is", zegt Depauw. "Ze zijn bang om als overlopers bestempeld te worden. Een boer blijft ook een ondernemer. Als hij vindt dat een haagkantje op zijn weide in de weg staat, dan doet hij dat gewoon weg. Die reflex zit er al ingebakken vanaf de jaren zestig, toen de eerste ruilverkavelingen werden ingevoerd".

Lees ook: geVILT: "Getrokken messen tussen Landbouw en Milieu opgeborgen"

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek