Boeren protesteren tegen hoge kosten ‘gratis’ glaskabelaansluiting

Het Algemeen Boerensyndicaat afdeling Diksmuide is een petitieactie gestart als protest tegen de zeer dure glasvezelaansluiting van Fluvius. De kosten voor de internetaansluiting zouden oplopen tot meer dan 10.000 euro. Betrokken boeren stellen een forfaitaire bijdrage voor van 2.000 tot 3.000 euro.

24 maart 2021  – Laatst bijgewerkt om 24 maart 2021 12:54
Lees meer over:
Glasvezel_Pixabay

Fluvius rolt in Diksmuide, Poperinge, Gent, Genk en Antwerpen een proefproject uit rond gratis glasvezelaansluiting voor snel internet. Ondertussen heeft Fluvius de glasvezelkabel al langs de IJzer aangelegd. “Als landbouwers zijn wij blij dat we straks snel internet krijgen”, zegt Joël Van Coppenolle, voorzitter van het ABS afdeling Diksmuide. Vooral in Diksmuide en Poperinge zijn er veel landbouwbedrijven gevestigd in het gebied waar het proefproject plaatsvindt.

Van Coppenolle schetst het belang van een goede internetverbinding: “De moderne landbouwbedrijfsvoering vergt veel dataverkeer. Zo werken melkrobots met snel internet omdat per koe alle data opgeslagen worden. Ook de gegevens naar de Mestbank gaan via internet. Maar momenteel zijn vele boeren op het platteland verstoten van de digitale snelweg. Hun boerderijen liggen ver van de openbare weg. Destijds wou noch Telenet noch Proximus de internetkabel tot aan de boerderijen aanleggen. Nu zal dat veranderen.”

13.637,55 euro eigen bijdrage

Maar er zit een addertje onder het gras, want de 'gratis aansluiting' blijkt niet zo goedkoop. “Ik ontving de prijsofferte van Fluvius voor de gratis glasvezelaansluiting en dat zal mij 13.637,55 euro kosten”, zegt Van Coppenolle. Zo'n aansluiting blijkt namelijk enkel gratis voor de eerste vijftien meter. “Mijn boerderij staat op 541 meter van de openbare weg. Het doortrekken van de glasvezelkabel moet ik zelf betalen. Daarbij moet ik ook zorgen voor het graven van de kabelsleuf en het aanleggen van de wachtbuis. Zo'n toestanden zijn boerenbedrog. Gratis bekent hier heel duur.”

Ondertussen hebben al vijftig boeren de protestbrief ondertekend waarin zij de dure glasvezelaansluiting aanklagen. “De boeren zijn geschrokken. De glasvezelkabel komt inderdaad naar de boerderijen, maar mits een ferme cheque van vele duizenden euro's. Dat is pure discriminatie. Internet is een basisrecht. Anno 2021 is dit een schrijnende toestand”, aldus Joël Van Coppenolle.

De lokale ABS-bestuurder krijgt bijval van Hendrik Vandamme, landelijk voorzitter van ABS. Hij benadrukt dat op dit moment nog veel boeren in Vlaanderen werken met oude analoge telefoonlijnen voor het internetgebruik. Nu er steeds meer digitaal gebeurt, zullen deze bedrijven in de toekomst in de knel komen te zitten. “We zijn daarom erg blij met het pilootproject, maar de kosten zijn buiten proportie”, zegt hij.

‘Kostprijs kabel ligt rond de 3 euro per meter’

De boerenorganisatie heeft contact gezocht met kabelleveranciers en daaruit is een kabelkostprijs gebleken van zo’n 3 euro per meter. Fluvius rekent 21,90 euro per meter aan, exclusief BTW. Mede op basis van deze informatie en het feit dat internet als een basisvoorziening beschouwd wordt, stelt ABS een forfaitaire bijdrage van 2.000 tot maximaal 3.000 euro voor per landbouwbedrijf. “Daarover zijn we nu in gesprek met de leiding van Fluvius”, vertelt Vandamme.

Het boerenprotest heeft ook een reactie van de lokale politiek uitgelokt. “Het is altijd een eeuwige strijd tussen de dichtbevolkte steden en het platteland. Ik ben nog altijd fier dat wij in Diksmuide glasvezel krijgen”, reageert Lies Laridon, Diksmuids burgemeester en voorzitter van Fluvius West en lid van de raad van bestuur van Fluvius. “Het proefproject garandeert snel internet voor duizend aansluitingen. Veel boeren vergeten dat Fluvius met belastinggeld al miljoenen heeft geïnvesteerd alvorens er een internetaansluiting kan worden gerealiseerd. De boeren bouwen momenteel gigantische stallen die vele honderdduizenden tot miljoenen euro's kosten. De kostprijs van zo'n glasvezelaansluiting is daarbij maar klein bier. Daarbij, niemand is verplicht om aan te sluiten.”

Melkveehouder bestelt robot in afwachting aanleg glasvezelkabel

Dat zo'n glasvezelkabel op zich meer dan nodig is, bewijst Joren Van Coppenolle, de zoon van Joël Van Coppenolle. Hij runt in Stuivekenskerke, bij Diksmuide, een melkveebedrijf met honderd koeien. "Wij hebben geen distributie en er ligt enkel een telefoonkabel. Onze administratie, die digitaal gebeurt, moeten we 's morgens vroeg of 's avonds laat doen, want anders gaat het internet veel te traag. Zeker nu iedereen verplicht wordt om thuis te werken, is de telefoonlijn extra belast. Een camera in onze stallen heeft bijvoorbeeld geen zin, want de beelden komen veel te traag door. Met twee op hetzelfde moment op internet surfen lukt niet. Het is beredderen met een 'flybox', waardoor we sneller 4G-internet thuis hebben. Maar ook dat blokkeert soms."

Toen Fluvius Diksmuide aanwees om er als pilootproject een glasvezelkabel aan te leggen, besloot Van Coppenolle junior te investeren in een nieuwe melkstal en melkrobots. "Met internet via een gewone telefoonlijn rendeert zo'n uitgave niet, omdat de gegevens nauwelijks kunnen verstuurd worden", stelt de landbouwer. "We waren daardoor tot voor kort aangewezen op melken met traditionele melkmachines. Maar groot was onze verbazing toen we de offerte van Fluvius binnenkregen en bleek dat we 22 euro per meter kabel moesten ophoesten. Dat is wel heel prijzig. Voor ons komt dat neer op een extra uitgave van 6.000 euro en dan moeten we nog eens zelf de sleuf graven en de wachtbuis plaatsen."

Bron: Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws / Eigen Verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek