BoerBurgerBelangen strikt eerste gemeenteraadslid: “Onze prioriteit ligt op Vlaams niveau”

De nieuw opgerichte partij BoerBurgerBelangen stelt haar eerste leden voor. Eerder deze week raakte bekend dat Rik Hertogs, voormalig schepen van Bree, bij de volgende verkiezingen zal opkomen voor de partij. Ook gemeenteraadslid Peter Smeets uit Peer wordt lid van BBB. Oprichter Tine Hermans wil dit najaar nieuwe namen bekendmaken. “We geloven niet in links en rechts. We gaan ons positioneren als een brede centrumpartij.” 

6 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 september 2023 10:01
Lees meer over:
Tine Hermans

De Vlaamse partij BoerBurgerBelangen is opgericht naar voorbeeld van de BoerBurgerBeweging in Nederland. Deze partij is slechts vier jaar geleden ontstaan, maar is nu al de grootste van Nederland. Onder meer de stikstofproblematiek was een van de stokpaardjes van de partij. De Vlaamse BoerBurgerBelangen hoopt met een gelijkaardig programma de Vlaming te overtuigen.

De partij werkt nu volop aan haar ledenbestand om een programma uit te werken voor de komende verkiezingen. “De prioriteit ligt op Vlaams niveau”, zegt oprichter Tine Hermans. “We hebben ons per provincie al redelijk georganiseerd, maar we blijven de afdelingen verder uitbouwen. Onze lijsten zijn nog niet volledig. Momenteel selecteren we de sterkste profielen. Wat natuurlijk wel een uitdaging is, is om voldoende vrouwen te vinden. Dat is bij elke politieke partij een moeilijkheid.” 

Niet enkel landbouw

Hermans is op zoek naar leden met expertise in diverse sectoren. Hoewel landbouw een belangrijke focus is, wil de partij ook op andere vlakken haar stempel drukken. “Daarom zoeken we naar leden met kennis over de zorg, onderwijs, economie en andere thema’s. We willen met een sterk programma naar de burger gaan. Want naast landbouw zijn er genoeg zaken die mislopen. Kinderopvang, onderwijs, de betaalbaarheid. Er worden bijvoorbeeld strenge regels opgelegd voor huisrenovaties, maar mensen weten niet hoe ze het nog kunnen betalen.”

BBB benadrukt zich dus niet enkel te richten tot landbouwers. “Maar landbouw is nu eenmaal de basis van veel maatschappelijke thema’s. Neem nu de steeds duurdere prijzen in de supermarkt, die ook niet meteen zullen dalen… Een bekommernis van vele mensen, die opnieuw haar kern vindt bij landbouw en voedselvoorziening. Landbouwers blijven in de kou staan en hebben nog steeds geen toekomstperspectief.” 

Voedsel is goud

“De regering wil onze lokale voedselvoorzieningen afbouwen, maar dat lijkt me niet verstandig als je ziet hoe het er in de wereld aan toe gaat. We worden afhankelijk van import, en vraag en aanbod kunnen snel variëren met grote prijsstijgingen tot gevolg. Ik heb de indruk dat men daar nu heel nonchalant naar kijkt. De rest van de wereld niet. In China is men natuur weer aan het ombouwen naar landbouwgrond. Politicoloog Jonathan Holslag noemt voedsel het goud van de 21ste eeuw.” 

Of de partij op zoek is naar persoonlijkheden van een bepaalde signatuur om haar ledenbestand te spijzen? “We gaan ons als een brede centrumpartij positioneren”, zegt Hermans. “We geloven niet zo in links en rechts. Om verschillende uitdagingen tegemoet te komen moet je verschillende aspecten bekijken. De ene keer kan dat meer sociaal, de andere keer meer liberaal zijn. We geloven niet in verschillende extremen, of links of rechts. Als je een uitdaging ziet, moet je het van alle kanten bekijken. Doelgericht, met resultaat. Maakt het dan uit van welke signatuur je bent? Neen. Het is de bedoeling dat de dingen opgelost geraken.” 

Binnenkort lanceert de partij haar website. “We richten ons op Vlaanderen, maar we hopen dat er in Wallonië een soortgelijke beweging ontstaat.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek