40% minder koeien op Nederlands eiland, toch meer stikstofuitstoot

Op het Nederlandse eiland Schiermonnikoog hebben boeren vrijwillig 40 procent van hun koeien weg gedaan om kwetsbare natuur op het eiland te beschermen. Na meetresultaten blijkt echter dat er geen stikstofreductie gemeten is. “Sterker nog, er is ten opzichte van 2021 zelfs een stijging te zien”, zegt de Nederlandse BoerBurgerBeweging (BBB).

20 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 juli 2023 16:48
Lees meer over:
nederlandveeteeltweidemolen

Het eiland Schiermonnikoog, in het noorden van Nederland, was destijds een voorbeeldproject. “Boeren hebben er vrijwillig, maar niet zonder tegenzin en protest, bijna 40 procent van hun koeien weggedaan om er de kwetsbare natuur te beschermen”, verduidelijkt de boerenpartij. Op Schiermonnikoog zijn de koeien de enige significante lokale bron van stikstof. “Onder druk van de toenmalig minister en twee Friese gedeputeerden hebben de boeren daar fors in de veestapel geknipt”, zegt BBB.

De Nederlandse boerenpartij heeft grote twijfels of het reduceren van de veestapel helpt om de stikstofemissie en -neerslag te verminderen. Want nu de meetresultaten van het Meetnet Ammoniak Nederland (MAN) gepubliceerd zijn, blijkt echter dat er geen stikstofreductie in het meetnetwerk in de natuur gemeten is. In 2022 werd op Schiermonnikoog een gemiddeld gehalte van 3,4 microgram ammoniak per kubieke meter vastgesteld. Dit komt vrijwel overeen met het gemiddelde van de 11 jaar daarvoor, toen was de concentratie gemiddeld 3,52 microgram per kubieke meter. “En nog sterker, er is ten opzichte van 2021 zelfs een stijging te zien”, zegt BBB. “Overigens doet eenzelfde trend zich voor op de andere Friese eilanden. De vraag is dus of knippen in de veestapel überhaupt het gewenste effect zal opleveren en of de stikstofmiljarden niet doelmatiger kunnen worden aangewend.” BBB vindt dat een herziening van het beleid moet plaatsvinden.

Nederlandse boeren nog langer in onzekerheid door val van de regering
Uitgelicht
Crisis na crisis bleef Mark Rutte overeind als premier van Nederland, maar vrijdag werd dan toch vrij onverwacht de val van het kabinet aangekondigd. De grootste Nederlandse l...
10 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek