nieuws

Blauwtong-epidemie over hoogtepunt heen?

nieuws
Rendac, dat kadavers van dieren opruimt, heeft de handen vol met de blauwtongepidemie onder schapen. Anderhalve week geleden moesten de transporteurs van het vilbeluik ook op zondag uitrijden om alle karkassen binnen te halen. "Het was 15 jaar geleden dat onze transporteurs ook zondag op post moesten zijn", zegt Karel Vermassen, directeur van Rendac. Het voorbije weekend viel de zondagsdienst bij Rendac weg. "De epidiemie lijkt nu over haar hoogtepunt heen".
10 september 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
Rendac, dat kadavers van dieren opruimt, heeft de handen vol met de blauwtongepidemie onder schapen. Anderhalve week geleden moesten de transporteurs van het vilbeluik ook op zondag uitrijden om alle karkassen binnen te halen. "Het was 15 jaar geleden dat onze transporteurs ook zondag op post moesten zijn", zegt Karel Vermassen, directeur van Rendac. Het voorbije weekend viel de zondagsdienst bij Rendac weer weg. "Maar zaterdag haalden we wel nog 500 dierenkadavers op. Toch lijkt de epidemie van blauwtong nu over haar hoogtepunt heen".

Het vilbeluik Rendac in Denderleeuw ruimt alle dode dieren uit België en het Groot Hertogdom Luxemburg op. Door de epidemie van blauwtong, die vooral erg zwaar heeft toegeslagen onder landbouwers, kreeg Rendac een hoop meer dode dieren te verwerken. "Onze verwerkingscapaciteit was wel groot genoeg om alles aan te kunnen", zegt Vermassen. "Een schaap weegt maar om en bij de 50 kilo. Gebeurt eenzelfde epidemie onder grotere dieren, zoals runderen, dan hadden we meer problemen gehad met onze verwerking".

Wel moet het vilbeluik elk dood dier binnen twee of drie dagen gaan halen, ongeacht hoeveel het weegt. "Om de talrijke dode schapen op tijd weg te halen, waren extra inspanningen nodig. Voor het eerst in 15 jaar moesten we een week geleden ook op zondag uitrijden om alle dode dieren op tijd weg te krijgen". Het voorbije weekend haalde Rendac nog 500 kadavers op. "Dat kunnen we op één dag, dus een zondagsdienst was niet meer nodig. Die 500 kadavers waren niet allemaal schapen, maar er zaten er wel nog veel bij. Omdat er nu geen zondagsdienst nodig was, lijkt de epidemie gelukkig wat over haar hoogtepunt heen".

Inge Jooris, woordvoerster van het Voedselagentschap, heeft een voorlopig beeld van de tol die de epidemie eiste. "Sinds half juli telden we 14.000 dode schapen meer dan vorig jaar. Het is niet zeker dat die allemaal aan blauwtong gestorven zijn, maar de stijging in schapensterfte viel wel samen met de start van de epidemie. Vorig jaar in december is het aantal schapen in België nog geteld en kwamen we op 200.000 levende dieren. Rond februari lammeren ze en loopt hun aantal naar schatting op tot 400.000. Het zal afwachten zijn wat daar bij de officiële telling dit jaar in december nog van overblijft".(KS)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek