header.home link

“Blauwe economie is niet enkel een concept op papier”

8 september 2021

EU-Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius maakte tijdens een bezoek aan Oostende kennis met een aantal lokale initiatieven binnen de duurzame blauwe economie.

Lees meer over:

De EU-commissaris ging tijdens zijn bezoek dieper in op de Europese ambities voor de blauwe economie en het potentieel van aquacultuur om aan de groeiende vraag naar duurzame voeding te voldoen. Onder de blauwe economie vallen alle economische activiteiten die gelinkt zijn aan oceanen, zeeën en kusten. Niet alleen de visserij valt eronder, ook het wetenschappelijke mariene onderzoek maakt er deel van uit.

“De EU engageert zich om haar kusten, zeeën en oceanen te beschermen en op te kuisen om onze biodiversiteit en ecosystemen te beschermen”, aldus Sinkevičius. “Dat is ons voornaamste wapen om de impact van de klimaatverandering op te vangen. Een hervorming van de mariene economie is noodzakelijk om onze ecosystemen te beschermen, maar ook om de rijkdom van onze kustgemeenschappen veilig te stellen."

Vlaanderen bewijst volgens de EU-commissaris dat een duurzame blauwe economie niet enkel een concept op papier is. “Het is een steeds tastbaardere realiteit, die ons zal helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.”

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits, die Sinkevičius op sleeptouw nam aan de Belgische kust, benadrukt dat Vlaanderen een hotspot is voor toponderzoek. “De Blauwe Cluster in Oostende verenigt bedrijven, wetenschappelijke instellingen en de overheid. Zij werken daar samen en creëren echte wereldprimeurs”, vertelt ze aan VRT NWS.

Sinkevičius toont zich alvast onder de indruk van wat hij gezien is en noemt België een voorbeeld. “We moeten ons niet inhouden om hier te blijven investeren”, stelt hij. “Dit is de toekomst en die gaan we goed moeten uitbouwen.”

 

Bron: Eigen verslaggeving / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek