Bewaakte boerderij teelt groenten voor Olympisch dorp
nieuwsDe Chinese overheid hield lang vol dat er met hun voedsel niks mis was. Tot er op groenten restanten van pesticiden werden gevonden. En gevallen van voedselvergiftiging werden gesignaleerd na het eten van dumplings, de populaire deegzakjes met vulling. Om het schandaal te ontkrachten werd deze boerderij in het leven geroepen.
Aan de ene kant worden de groenten gekweekt in verzegelde serres. Alleen de verantwoordelijke van de serre heeft de sleutel. Zijn of haar naam plakt op de serre. Aan de andere kant worden de groenten verwerkt door arbeidsters met een monddoekje en plastic handschoenen. De vrachtwagens die de afgewerkte producten naar Peking vervoeren worden via GPS permanent getraceerd. Volgens de vice-directrice van het project werden de groenten besproeid met water dat meters diep uit de grond wordt gehaald. Tot tachtig procent van het oppervlaktewater in de buurt van Peking is namelijk tot een gevaarlijk niveau vervuild.
De kwaliteit van de basisproducten is nog maar één kant van het verhaal. Er zijn ook de bereidingen. De doorsnee Chinees eet op straat, voor geen geld. De boulevards in Peking hebben een eindeloze rij eetkraampjes, die alle denkbare en vooral ondenkbare gerechten aanbieden. Inktvissen in alle formaten en kleuren, harige zeekrabben, krekels, zwarte kippen, kikkers, ezelvlees, zijdewormen, zelfs schorpioenen. Chinezen geloven namelijk dat je door een dier te eten ook zijn krachten erft. De alligator is bijvoorbeeld goed voor de kracht, het everzwijn voor de cholesterol.
Wie in Peking de eetkraampjes ziet, verbaast er zich over dat Peking geen broeihaard van infecties is. De spullen worden klaargemaakt in zwartgeblakerde, aangekoekte kommen door mannen met vieze handen die, als je geluk hebt, niet in de kom, maar er net naast rochelen. "Dat komt omdat alles op een zeer hoge temperatuur wordt klaargemaakt", klinkt het bij monde van een Chinese gastronome. "Ik zou buitenlanders met een zwakke maag zelfs aanraden Chinees te gaan eten en niet Westers. Want de plaatselijke chefs zijn niet vertrouwd met de Westerse keuken en bereidingsmethoden".(MP)
Bron: Het Nieuwsblad