Beton moet plaats ruimen voor bijen

Met de slogan "Minder beton, meer bijen" is zondag de negende editie van de Week van de Bij gestart. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid wil met de campagne rond ontharding gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor bijen.

29 mei 2022  – Laatste update 29 mei 2022 22:38
Lees meer over:
bijbestuiver-1250

Chocolatier Dominique Persoone en presentatrice Britt van Marsenille gaven het startschot van het bijenfeest zondag in Kessel. "Ontharding zorgt voor meer voedsel voor de bijen", weten de peter en meter van de campagne, terwijl ze erop wijzen dat bijen het steeds moeilijker hebben. "Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen." 

"Door voortuinen open te breken, kunnen mensen een eilandje maken en de natuur weer toelaten", zeggen de ambassadeurs van de campagne. "Ook de steden en gemeenten moeten ontharden door te experimenteren met tuinstraten of gevelgroen."

Actieplan

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceerde voor de Week van de Bij het eerste "Vlaamse actieplan voor wilde bestuivers". Van de 381 soorten wilde bijen die in ons land voorkomen, is 32 procent bedreigd en 11,8 procent uitgestorven. "Wilde bloemen kennen een terugval door te weinig bestuiving en ook onze voedselproductie dreigt er onder te lijden. Zonder bijen geen groenten op ons bord en geen lekkers in de fruitschaal", aldus de minister.

In het plan worden enkele acties gebundeld om de negatieve populatietrend om te buigen. "Kleine landschapselementen in onze open ruimte zullen worden versterkt en beter beschermd", weet Demir. "Ook het verminderen van pesticiden speelt een belangrijke rol. Die tasten immers het gps-systeem van de bijen aan, ze geraken ervan gedesoriënteerd en sterven.” Het actieplan voorziet daarom in de algemene afbouw van het gebruik, onder meer door het overleg aan te gaan met de federale collega’s over een aanscherping van het federaal pesticidenbeleid en de steun voor de Europese initiatieven om het gebruik van bestrijdingsmiddelen af te bouwen.

Maar ook Vlaanderen zelf neemt concrete acties. Zo gaat het samen met de provincies en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) sterker inzetten op alternatieve bestrijdingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de eikenprocessierups. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) krijgt dan weer als opdracht mee lichtvervuiling tegen te gaan in eigen natuurgebieden en zal lichtpollutie opnemen als belangrijke randvoorwaarde bij toekomstige natuurbeheerplannen.

Vlaanderen voorziet daarnaast investeringen in "bestuivershotspots" in stedelijke gebieden, wilde planten en nestgelegenheid op begraafplaatsen, parken, speeltuinen en parkings.

"Veel gemeenten hebben ondertussen wel de juiste mindset op het vlak van bermbeleid, maar dat is lang niet overal het geval", zegt Demir. "ANB drijft de handhaving van het bermbesluit op. Lokale besturen zullen ondersteuning krijgen met opleidingen voor hun groenmedewerkers en bermbeheerplannen in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten."

Ten slotte wordt ook werk gemaakt van educatieve acties om het bewustzijn over en het belang van wilde bestuivers te vergroten. “Het is belangrijk dat we leerlingen vanaf jonge leeftijd al in contact brengen met het belang van wilde bestuivers. Want jong geleerd is oud gedaan”, aldus Demir.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek