Landbouwprotest tegen uitbreiding Luikse luchthaven

Aan de luchthaven van Luik-Bierset zijn zondag ongeveer 300 mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de uitbreiding van de luchthaven. Het grootste deel van de grond dat door deze uitbreiding wordt bedreigd, is landbouwgrond die gebetonneerd zou worden. Met de leuze “beton kunnen we niet eten” werden er symbolisch uien en aardappelen geplant.

17 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 april 2023 22:52
Lees meer over:
beton kunnen we niet eten boerenforum

Akkers, straten, huizen en winkels zijn in de omgeving van het Waalse Bierset reeds van de kaart geveegd. De luchthaven is er in 30 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste goederenluchthaven van het land. Langs de N677 bouwden bedrijven als FedEx en Essers magazijnen als kathedralen. De Waalse regering zette eind vorig jaar het licht op groen voor een verdere expansie.

Verschillende ngo’s en landbouworganisaties zoals het Netwerk voor Steun aan de Boerenlandbouw (RéSAP), FUGEA en Boerenforum kwamen er zondag samen om te protesteren tegen die expansie. De actievoerders protesteerden onder meer tegen de aanhoudende betonnering van landbouwgrond in België. “De aankoop van grond door niet-agrarische actoren, speculatie en het gebruik van landbouwgrond voor energiedoeleinden, zorgt ervoor dat de prijs van de resterende landbouwgrond de pan uit rijst en dat jonge landbouwers zich niet kunnen vestigen“, benadrukt Astrid Ayral van FUGEA.

De Waalse overheid trekt voor de luchthaven 1,24 miljard euro uit, voor de transitie naar een duurzame landbouw 124 miljoen euro

RéSAP - Netwerk voor Steun aan de Boerenlandbouw

Betonstop

Verschillende boerenorganisaties kaartten aan dat het probleem van de betonnering van landbouwgrond heel België aangaat. “Met 11,4 procent van zijn grondgebied bedekt onder beton (2018) is België het derde meest verharde land in Europa.”

Wim Moyaert van Boerenforum pleit voor een onmiddellijke betonstop. “De transitie moet nu ingezet worden. We moeten nu het overheidsgeld dat vrijgemaakt wordt voor industrie en kapitalisme terugnemen en gebruiken voor duurzame en lokale voedselproductie. Correct inkomen voor boer en boerin en een sociale voedselzekerheid voor alle burgers”

“De politiek is schizofreen”, zegt Elisabeth Gruié van de ngo Ceinture Aliment-Terre Liégeoise (CATL) aan De Standaard. “Ze ondersteunt de landbouw met subsidies en tegelijkertijd investeert ze in de uitbreiding van Bierset.” Dat betreurt ook RéSAP, het netwerk dat de actie organiseerde. “Er zijn 10 keer meer Waalse overheidsmiddelen (1,24 miljard euro) uitgetrokken voor de uitbreiding van de luchthaven van Luik, dan voor de transitie naar een duurzame landbouw (124 miljoen euro).” Het collectief pleit voor een moratorium op de uitbreiding van de luchthaven en op projecten die landbouwgronden betonneren, alsook voor een betere bescherming van landbouwgronden en hun functie als voedselbron.

Vooral activisten

Toch blijkt het protest vooral activisten te hebben aangetrokken en niet zo veel landbouwers, dat maakte De Standaard bekend. Het werd een bonte mix van activisten zoals buurtbewoners die niet kunnen slapen van de nachtvluchten, studenten, tegenstanders van het Chinese Alibaba, sympathisanten van de slachtoffers van politiegeweld…

“Maar waar zijn de boeren?”, vroeg de krant zich af. “Dat is de paradox”, zegt Moyaert van Boerenforum. “Boeren die fin de carrière zijn geven er de brui aan. Ze krijgen goed geld voor hun grond. Twee keer zoveel als wanneer ze hun grond aan een boer zouden verkopen. Logisch dus dat ze incasseren, al is het dan met pijn in het hart.”

Vlaamse overheid koopt steeds meer landbouwgrond op
Uitgelicht
Sinds 2019 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 4.268 hectare grond, waarvan een derde landbouwgrond. In 2022 gaat het al over een verdubbeling van de cijfers van 201...
21 maart 2023 Lees meer

Bron: De Standaard, Belga

Beeld: Boerenforum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek