Betoging tegen GLB: "Bedreigt kleine boeren en klimaat"

Bijna 100 personen van landbouw- en middenveldorganisaties, onder wie land- en tuinbouwers, hebben dinsdagochtend betoogd aan de Schumanrotonde in het hart van de Europese instellingen in Brussel, tegen de geplande hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het vrijhandelsakkoord EU-Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay).

8 december 2020  – Laatste update 8 december 2020 16:14
Lees meer over:
actie-glb-brussel-Greens_EFAGroup

Op de rotonde werden 100 à 200 rubberen laarzen geplaatst als symbool voor alle kleine landbouwbedrijven die verdwenen zijn en al degenen die in de komende jaren zullen verdwijnen als het beleid de grote bedrijven blijft steunen.

Het twintigtal organisaties dat het initiatief nam voor de betoging, waaronder Agroecology in Action en landbouworganisatie FUGEA, wijst erop dat elke week achttien landbouwers er de brui aan geven in België.

Er werden ook verschillende speeches gehouden. Adélaïde Charlier, de woordvoerster van Youth for Climate, zei dat het GLB ingaat tegen de Europese Green Deal. Amaury Ghijselings van 11.11.11 voegde nog toe dat "het GLB een anachronisme is, omdat het werd uitgewerkt in het tijdperk-Juncker, toen er nog niet volop gemobiliseerd werd voor het klimaat... Maar het GLB gaat over maar liefst een derde van de Europese begroting."

"Hervorming toch stap vooruit"

CEJA, de Europese koepel van jonge landbouwers, riep de tegenstanders van de GLB-hervorming eerder al op om hun protest te staken en mee na te denken over verbeteringen binnen het kader dat vandaag op tafel ligt. “Deze organisaties vragen dat het vier jaar durende hervormingsproces wordt stopgezet omdat het voorstel van de Raad en van het Parlement geen volledige weergave zijn van de ‘farm-to-fork’-strategie van Europa”, zegt CEJA-voorzitter Jannes Maes.

Maes beaamt dat dat er tekortkomingen en beperkingen zijn in het nieuwe voorstel. “Maar de voorgestelde hervorming betekent wel degelijk een stap vooruit. Dankzij deze hervorming krijgen landbouwers een ruimer palet aan milieu-instrumenten zodat elk van hen de milieuprestaties kan maximaliseren in overeenstemming met zijn of haar potentieel en met de realiteit op het landbouwbedrijf.”

Momenteel is er over het GLB driehoeksoverleg tussen het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Het zal normaal gezien in werking treden in de jaren 2023-2027.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Greens/EFA Group (Twitter)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek