VLM: “Bemestingsadviezen voor landbouwers niet altijd betrouwbaar”
nieuwsDe bemestingsadviezen die onder meer worden gegeven door de praktijkcentra, zijn niet altijd consistent. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij VLM. Zo worden in gelijke omstandigheden vaak sterk verschillende adviezen gegeven. Ook is de informatie die de landbouwer krijgt vaak “erg summier” en “moeilijk leesbaar”, aldus VLM.
Goede opbrengsten en minimale verliezen van stikstof en fosfor in de waterlopen. Dat is het belang van een oordeelkundige bemesting. Toch worden landbouwers niet altijd goed geïnformeerd hoe ze dit correct kunnen uitvoeren. VLM liet onderzoeken of de bemestingsadviezen die landbouwers krijgen voldoende kwalitatief zijn. Hier en daar blijkt er werk aan de winkel.
Naast de soms moeilijke leesbaarheid en inconsistentie van sommige adviezen, ontbreekt meestal ook de onderbouwing waarop het advies cijfermatig gebaseerd is. De studie merkt ook op dat het proces van adviesverlening weinig uniform en gestructureerd gebeurt. Die pijnpunten zorgen voor minder vertrouwen bij de landbouwers, die de adviezen in respons niet altijd goed opvolgen. Ten slotte wordt er nog altijd veel te veel fosfor geadviseerd, zelfs in omstandigheden met een hoog fosforgehalte in de bodem.
Daar moet verandering in komen, want een landbouwer kan pas verantwoord bemesten wanneer die alle factoren kent. Hoeveel stikstof en fosfor zit er nog in de bodem? Hoeveel nutriënten zullen de gewassen naar verwachting opnemen tijdens het groeiseizoen? Hoeveel extra nutriënten kunnen worden toegevoegd zonder het milieu te belasten? Een degelijk bemestingsadvies moet de landbouwers daarbij helpen.
“Een oordeelkundige bemesting en de advisering die daarbij aan de basis ligt, behelst meer dan een dosering die op de plantbehoeften is aangepast”, besluit VLM. “Ook het tijdstip van de bemesting, de mestsoort, de juiste bemestingstechniek, de afstemming tussen basis- en bijbemesting,… beperken de uitspoeling van nutriënten en moeten bij de advisering worden betrokken.”
De aanbevelingen werden eind september besproken met de adviesdiensten. Zij krijgen de opdracht om tegen eind 2023 een actieplan op te stellen om de adviezen opnieuw op scherp te stellen.
Lees hier de volledige studie.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: VLM