header.home link

BelOrta ziet grote prijsschommelingen in winterperiode

11 februari 2021

De coöperatieve groente- en fruitveiling BelOrta ziet behoorlijke prijsschommelingen als gevolg van de vrieskou. De prijzen voor prei en savooikool schieten de lucht in, terwijl verschillende slasoorten het juist slecht doen voor de klok.

Lees meer over:

“Sinds deze week zijn er behoorlijk prijsschommelingen gaande op de markt van groenten”, vertelt Benny Cuypers van groente- en fruitveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver. De strenge vorst die dit weekend intrad, vormt volgens hem een groot deel van de verklaring. De aanvoer van prei, savooikool en ook veldsla is hierdoor behoorlijk teruggelopen.

Als gevolg van het gedaalde aanbod is de prijs van de wintergroente behoorlijk gestegen. “Bij bijvoorbeeld prei moet je dan denken aan 50 procent ten opzichte van vorige week”, vertelt Cuypers.

Het winterweer heeft echter ook het effect dat sommige groenten juist goedkoper worden. “Mensen blijven door het koude weer meer thuis en gaan minder naar de supermarkt. Ook de verkoop via bijvoorbeeld marktkramers stokt op dit moment”, vertelt Cuypers. Vooral de prijs van bladgewassen, zoals bijvoorbeeld sla, staat erg onder druk. Dat is een product dat bij koud weer veel minder gegeten wordt volgens de veilingman.

Mensen gaan door het koude weer minder naar de supermarkt. Ook de verkoop via marktkramers stokt op dit moment

Benny Cuypers - BelOrta

Prijs sla kent vrije val

De prijs van kropsla zakte met 50 procent ten opzichte van vorige week. Voor speciale slasoorten zoals de Bionda Rossa is het verval nog groter: deze brengt minder dan 20 cent op. “Een ongezien lage prijs voor deze periode van het jaar’, zegt Cuypers.

Voor veldsla geldt deze prijsvermindering overigens niet. De prijs hiervan staat door een verminderde aanvoer al een tijdje onder druk. “Door de kou ligt de groei in de serres stil”, vertelt Cuypers. “En omdat ook productie in concurrerende landen als Frankrijk en Italië al weken lager ligt, ligt deze prijs al een tijd boven het gemiddelde. Bij veldsla is beschikbaarheid bepalend voor de prijs.”

VILT berichtte gisteren nog dat er bij veiling REO in Roeselare van prijsschommelingen door het winterweer nog geen sprake is. Daar was er volgens Rik Decadt, directeur productie, nog een regelmatige aanvoer van wintergroenten tot gisteren. “Maar mogelijk komt daar donderdag of vrijdag verandering is”, zei Decadt.

Uitgelicht
Het winterweer houdt Vlaanderen in zijn greep. Ook in de land- en tuinbouw stelt de vorstperiode bedrijven voor dilemma’s die zich lange tijd niet voordeden. Min tien is het k...
10 februari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek