Beloofde herziening chemische wetgeving Europa blijft uit

Er komt voorlopig geen herziening van de Europese wetgeving van chemische stoffen. De REACH-verordening, bepalend voor de productie en handel van chemische stoffen in de EU, ging normaal deze legislatuur nog worden herzien. In een debat in het Europees parlement werd echter duidelijk dat deze wijziging wellicht wordt overgeheveld naar volgende legislatuur.

19 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 oktober 2023 18:29 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) betreurt dat het dossier met uitstel behandeld wordt. De Commissie had zich namelijk geëngageerd om de wetgeving ten laatste in het vierde kwartaal van 2023 te herzien. “Het ontbreken van enige verwijzing naar de herziening van REACH in het werkprogramma bevestigt dat deze verordening tijdens deze legislatuur niet meer zal worden herzien", stelt Khattabi in een persmededeling.

Khattabi wijst erop dat de wetgeving over chemische stoffen al bijna 20 jaar onaangeroerd is gebleven. "Sindsdien hebben gevaarlijke nieuwe chemische stoffen hun opwachting gemaakt. Dat is onder meer het geval voor bepaalde polymeren en hormoonverstoorders zoals PFAS, waarvoor momenteel geen enkele wetgeving bestaat", stelt de milieuminister.

“Nog verscheidene jaren”

In een debat in het Europees parlement ontkende vicevoorzitter Maros Sefcovic niet dat REACH over de verkiezingen wordt getild. Hij wees op de complexiteit van de herziening en de nood aan evenwicht tussen milieu- en gezondheidsbekommernissen en de beschikbaarheid van belangrijke chemische stoffen voor batterijen, chips en andere producten om de concurrentiepositie van Europese bedrijven te vrijwaren. De herziening zal "nog verscheidene jaren" duren, erkende Sefcovic, die binnen de Commissie verantwoordelijk is voor de Green Deal.

“Liever grondig dan overhaast”

De Belgische sectorfederatie van de chemische industrie Essenscia neemt akte van de beslissing. “We zijn als chemiesector niet tegen een REACH-herziening of hervorming”, zegt woordvoerder Gert Verreth. “Maar we vragen wel dat het grondig, doordacht en evenwichtig gebeurt en dat de economische impact wordt meegenomen. Liever dus dat men een doordachte hervorming brengt volgende legislatuur, dan dat men in de laatste maanden overhaast te werk gaat.”

“Van rechtsonzekerheid is hier geen sprake, want de huidige regelgeving blijft in werking”, zegt Verreth. “En die blijven we kennen als een wetgeving die voortdurend in evolutie is. Sinds de opstart van REACH zijn er al 30 nieuwe restricties bijgekomen. Zo wordt de veiligheid van chemische stoffen gegarandeerd, zowel voor werknemers, consumenten als het milieu.”

“Tot slot heb je naast REACH nog de andere belangrijke milieuverordening CLP, inzake de verpakking en etikettering van chemische stoffen. Deze staat wel nog op de werkagenda. Als dat zo blijft, zullen bepaalde aspecten van de chemische wetgeving deze legislatuur wel nog worden aangescherpt.”

“Economische veiligheid prioriteit”

In haar laatste werkprogramma voor de verkiezingen kondigde de Commissie van voorzitster Ursula von der Leyen zoals verwacht geen grote, nieuwe beleidsinitiatieven meer aan. De klemtoon ligt op het vereenvoudigen van regelgeving en de afbouw van de lasten in verband met rapportagevereisten. "Tegen de achtergrond van ongekende geopolitieke, economische, maatschappelijke en technologische uitdagingen heeft het waarborgen van het concurrentievermogen en de economische veiligheid van de EU de hoogste prioriteit", aldus Von der Leyen.

Nog geen beslissing over verlenging glyfosaat
Uitgelicht
De Europese lidstaten hebben vrijdag in de Commissie Planten, Dieren, Voeding en Voeder (PAFF) geen gekwalificeerde meerderheid gevonden om over de verlenging van glyfosaat te...
13 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek