"België slechtste leerling op gebied van bio-ethanol"

Autobouwer Ford heeft tijdens een persconferentie op het 87ste Autosalon de Belgische overheid een lamentabele houding verweten op het gebied van bio-ethanol.
17 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens een persconferentie op het 87ste Autosalon de Belgische overheid een lamentabele houding verweten op het gebied van bio-ethanol. "Deze biobrandstof heeft blijkbaar nog steeds geen burgerrechten in België", klinkt het. 

Sinds 2006 bieden Ford, Volvo en Saab wagens aan die rijden op bio-ethanol. "Toch is er in België nog maar één enkel privaat tankstation (in Oudergem) dat E85 aanbiedt en is er in ons land nog steeds geen homologatie en detaxatie van de brandstof gekomen", aldus Ford. De autobouwer benadrukt dat toenmalig minister van Milieu Bruno Tobback in december 2004 liet weten dat niets de invoering van de brandstof in de weg stond.

Yves Leterme stelde in januari 2005 dat de accijnzen voor biobrandstoffen op nul gezet moeten worden. De landbouworganisaties van hun kant lieten al weten dat het enkel nog wachten is op de regering. België is daardoor in Europa volgens Ford, dat in ons land een marktaandeel heeft van 8,50 procent, de slechtste leerling van de klas. "Onze klanten, waaronder ook gemeentebesturen, tonen alvast meer visie dan de nationale overheid", luidt het nog.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek