nieuws

België dringt aan op geleidelijke suikerhervorming

nieuws
Voor België mag de hervorming van de subsidiëring aan suikerboeren niet te snel gaan. De daling van prijzen en quota mag bovendien niet te ver gaan. Dit standpunt hebben Vlaanderen en Wallonië maandag eensgezind verdedigd op de EU-Raad van ministers van Landbouw. Voor Leterme is een prijsniveau "dat een economisch verantwoorde productie mogelijk houdt" het minimum.
22 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Voor België mag de hervorming van de subsidiëring aan suikerboeren niet te snel gaan. De daling van prijzen en quota mag bovendien niet te ver gaan. Dit standpunt hebben Vlaanderen en Wallonië maandag eensgezind verdedigd op de EU-Raad van ministers van Landbouw.

Vlaams minister Yves Leterme en zijn Waalse collega Benoit Lutgen (cdH) benadrukken dat zij honderd procent op dezelfde lijn zitten. Suikerbieten zijn in beide gewesten een belangrijke teelt, waar de subsidiëring niet zomaar mag wegvallen.

België is niet tegen hervorming, maar die mag zeker niet ingaan voor 2006. In het plan van de Commissie staat nog de startdatum voorjaar 2005, maar voor Leterme en Lutgen moeten de boeren voldoende tijd krijgen om hun teelten aan te passen aan de beslissing.

Naast het afschaffen van exportsubsidies wil Europa zowel de productiequota als de gegarandeerde prijzen naar omlaag halen. Voor België is "de prijs belangrijker dan de quota", aldus federaal minister Sabine Laruelle. Voor Leterme is een prijsniveau "dat een economisch verantwoorde productie mogelijk houdt" het minimum. Een prijsdaling zal vanzelf een daling van de productie inhouden.

België dringt ook aan op een kader om biobrandstoffen te promoten. De markt voor Europees geproduceeerde bio-ethanol moet worden afgeschermd en kunnen genieten van een belastingvrijstelling.

Tien EU-landen ondertekenden gisteren alvast een gemeenschappelijke verklaring waarin ze zwaar in het offensief gaan tegen de hervormingsplannen. Het gaat om de Zuid-Europese landen, vier Oost-Europese landen, Ierland en Finland. Zij vrezen het meeste te verliezen te hebben als gevolg van de suikerhervorming. De Europese discussies over de suiker worden volgend jaar voortgezet.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek