Belgiche tomaten zijn heel het jaar verkrijgbaar
De belichte tomaten die het keurmerk Flandria dragen, zijn het resultaat van drie jaar lang onderzoek in gespecialiseerde centra naar de haalbaarheid van kwaliteitsvolle tomatenteelt onder glas. De belichting van de groente start twee uren voor zonsopgang waarna het buitenlicht het overneemt. Hetzelfde gebeurt na zonsondergang waardoor de tomaten in totaal vier uren extra licht krijgen wat de zomertoestand benadert. Net als in de natuur wordt het in de serre langzaam licht en donker.
Pionier Louis Scheers die in Kontich een tomatenbedrijf runt, heeft midden oktober onder glas achtduizend vierkante meter beplant met tomaten. Zijn eerste pluk werd maandagochtend op de Mechelse veilingen aangeboden. Scheers die zware investeringen gedaan heeft in de infrastructuur en de comutergestuurde belichting, hoopt op een mooie prijs voor zijn product. Logisch zou zijn dat Belgische tomaten in de winter duurder zijn dan in de andere seizoenen, maar de importconcurrentie kan roet in het eten gooien.
Bron: Belga