Belgen kweken grotere en stevigere tulpen

Met 1,25 miljard verkochte exemplaren blijft Nederland veruit de grootste producent van tulpen. "Wij leggen geen nadruk op grote aantallen, maar op kwaliteit", zegt Cristoph Pieters.
13 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Met 1,25 miljard verkochte exemplaren blijft Nederland veruit de grootste producent van tulpen. In ons land schommelt de productie rond zes à zeven miljoen stuks. "Wij leggen geen nadruk op grote aantallen, maar op kwaliteit", benadrukt Cristoph Pieters, teler van onder meer tulpen en santinichrysanten, in Het Nieuwsblad.

"Wij vertrekken met een grotere bolmaat, wat resulteert in grotere bloemen op een stevigere stengel", klinkt het. Merk trouwens op dat tulpen niet langer aan het voorjaar gebonden zijn.Tulpen lijken niet langer het symbool te zijn voor de nieuwe lente, maar voor het nieuwe jaar. Vanaf januari tot en met april worden ze in grote verscheidenheid te koop aangeboden. Voor de duidelijkheid: tulpen worden in serres geteeld. Op die manier slagen telers erin de productie te vervroegen, maar ook te spreiden en de planten vlekkeloos te laten uitgroeien. Het is trouwens een gezonde teelt.

"Tulpen zijn snelle groeiers, zodat er zo goed als geen gevaar is voor een eventuele aantasting door schimmels en insecten", zegt Pieters, die naast tulpen onder meer ook santinichrysanten teelt. Bestrijding is dan ook haast niet nodig, merkt de teler op. Alle snijtulpen groeien in zijn bedrijf uit een bol, maar de wijze waarop ze dat doen is verschillend: als bol in de grond, als bol die samen met honderden andere in bakjes in de grond wordt gezet of als bol op hydrocultuur. De keuze blijkt af te hangen van de tulpensoort: zo groeien dubbelbloemige tulpen het best op water.

De bloembollen in kwestie hebben in een ander bedrijf al een temperatuurbehandeling ondergaan. Hun bioritme moet immers geloven dat de winter voorbij is. De bollen in kistjes en de bollen voor hydrocultuur gaan daarna nog wel drie weken de koelcel in, waar ze de eerste wortels vormen.Na de verhuis naar de serre duurt het nog vijf weken vooraleer de bloemknoppen kleur bekennen. "Tulpen moeten verleiden met hun kleur", weet Pieters.

Meerkleurige tulpen zijn in Vlaanderen nog niet populair, maar veroveren toch meer en meer de bloemenzaken. Nieuw zijn ook de tulpen met bol die aangeboden worden. Ze kunnen zo in een glazen vaas, en zijn bovendien uitermate geschikt voor het betere bloemschikwerk.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek