nieuws

Belgen aten vorig jaar 1,4 miljard keer buitenshuis

nieuws
In België werden vorig jaar alles samen 1,4 miljard maaltijden buitenshuis genuttigd. Ons land is daarmee goed voor een achtste plaats in Europa, leert een studie van het Duitse onderzoeksbureau CHD Expert. Belgen zijn de voorbije jaren nauwelijks meer buitenshuis gaan eten. Sinds 2000 is de Belgische foodservicemarkt, de markt van onder meer cateraars en restaurants, met amper 1,17 procent gegroeid. In Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, de drie belangrijkste markten inzake foodservice, was er sinds 2000 een vergelijkbare groei.
15 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
In België werden vorig jaar alles samen 1,4 miljard maaltijden buitenshuis genuttigd. Ons land is daarmee goed voor een achtste plaats in Europa, leert een studie van het Duitse onderzoeksbureau CHD Expert. De groei van het aantal maaltijden buiten de woning vlakt af.

Belgen zijn de voorbije jaren nauwelijks meer buitenshuis gaan eten. Sinds 2000 is de Belgische foodservicemarkt, de markt van onder meer cateraars en restaurants, met amper 1,17 procent gegroeid, stelde CHD Expert vast. België is niet het enige land waar de groei afvlakt. In Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, de drie belangrijkste markten inzake foodservice, was er sinds 2000 een vergelijkbare groei. "De markten zijn verzadigd", besluiten de onderzoekers. In Italië is er zelfs sprake van een afname van het aantal maaltijden buitenshuis.

Ondanks de vertragende groei, blijft de Europese foodservicemarkt een belangrijke business. In 2007 werden in de 27 Europese landen die CHD Expert onderzocht alles samen 54,8 miljard maaltijden buitenshuis geconsumeerd. Een aantal segmenten biedt overigens nog mooie perspectieven. Met name de bedrijfscatering heeft nog potentieel. Grote cateraars zijn volop bezig hiervoor concepten uit te werken. In België liggen de kansen dan wel vooral in de kleine bedrijven. Daar was vorig jaar een groei met 5 procent. Bij de middelgrote en grote bedrijven was er respectievelijk een lichte daling en een kleine groei.

De niet-commerciële catering - bedrijfsrestaurants, eetgelegenheden in scholen, tankstations en ziekenhuizen - groeide alles samen 0,47 procent. De commerciële catering - restaurants, hotels, bars, catering op trein, boot of vliegtuig en evenementcatering - nam met 1,57 procent toe. In die laatste categorie vielen vooral de wegrestaurants (+3,55 pct) en de evenementcatering (+3,12 pct) op in positieve zin. Restaurants in winkels (-3,91 pct) waren de enige opvallende daler. In de horeca zal er volgens CHD de komende jaren vooral sprake zijn van verdringing van bestaande concepten door nieuwe.

In België werden vorig jaar alles samen 1,4 miljard maaltijden buitenshuis genuttigd. Dat betekent dat elke Belg gemiddeld 131 keer buitenshuis at. Daarmee staat België op een achtste plaats in de studie. De grote Europese landen Duitsland, Groot-Brittannië, Frankijk, Italië en Spanje voeren de rangschikking aan. Daarna volgen Polen en Zweden. Tsjechië en Portugal, die ons land volgen, maken de top-10 vol.(KS)

Poll: Heeft u er begrip voor dat de voedselprijzen in de winkelrekken tot hiertoe nauwelijks gedaald zijn ondanks de forse prijsdalingen voor grondstoffen?

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek