nieuws

Belg geeft minder geld uit aan voeding

nieuws
De Belg spendeerde in 2005 een kleiner bedrag aan voeding en aanverwanten dan in 2004. Dat is een trendbreuk. De voorgaande jaren dikten de voedingsuitgaven jaar na jaar aan. De daling is deels het gevolg van de prijzenslag in de supermarkten, die resulteerde in lagere prijzen voor basisproducten. "Daarnaast hielden de gezinnen vanaf juni de hand op de knip als gevolg van de hogere olieprijzen en de aanhoudende stroom negatief economisch nieuws", klinkt het bij het onderzoeksbureau Gfk.
6 februari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
De Belg spendeerde in 2005 een kleiner bedrag aan voeding en aanverwanten dan in 2004. Dat is een trendbreuk. De voorgaande jaren dikten de voedingsuitgaven jaar na jaar aan. De daling is deels het gevolg van de prijzenslag in de supermarkten, die resulteerde in lagere prijzen voor basisproducten. "Daarnaast hielden de gezinnen vanaf juni de hand op de knip als gevolg van de hogere olieprijzen en de aanhoudende stroom negatief economisch en sociaal nieuws", zegt Karina De Cock, consultant bij het onderzoeksbureau GfK.

Een Belgisch gezin gaf vorig jaar gemiddeld 4.539 euro uit aan voeding en aanverwanten. Het gaat zowel om aankopen in de supermarkt, de voedingsspeciaalzaak, de bakker als de kruidenier. Het jaar voordien slorpten diezelfde uitgaven nog 4.571 euro op. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK.

Hoewel het om een kleine daling van amper 0,7 procent gaat, is vooral de trendbreuk opmerkelijk. De voorbije vijf jaar gingen de voedingsuitgaven er jaar na jaar op vooruit. Een deel van de daling is het gevolg van de prijzenslag in de supermarkten. "Door de vele prijsacties werd een aantal basisproducten goedkoper", zegt Karina De Cock, consulente van GfK.

Daarnaast speelden psychologische factoren een rol. "We zien een verband tussen de uitgaven, het consumentenvertrouwen en de werkloosheid. Vanaf midden 2005 zakte het consumentenvertrouwen en steeg de werkloosheid. Daarbovenop kwam de stijging van de olieprijzen. Daardoor is de consument zuiniger geworden in zijn voedingsuitgaven. Het afremmen van de consumptie is een logische maar tegelijkertijd nefaste reflex. Want als de supermarkten en de voedingsfabrikanten minder verkopen, heeft dat ook een weerslag op de economie", zegt Karina De Cock.

Het geld dat de Belg vorig jaar minder spendeerde aan voeding, is niet op zijn spaarboekje terechtgekomen. In 2005 ging de spaarquote verder achteruit. "Wellicht is een deel van het uitgespaarde voedingsgeld naar de hogere energiefactuur gegaan. Daarnaast zien we dat vrije tijd, telecom en binnenhuisinrichting een groter deel van het gezinsbudget opslorpen", weet De Cock.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek