BelFrit opent frituren in Hongarije, Spanje en Italië
nieuws"In Hongarije lok je geen klanten met een koeltoog. De Hongaar denkt dat je hem koude snacks bij de frieten gaat serveren". Mario Vleugels uit Herentals leert de buitenlanders frieten bakken en eten, maar blijft niet blind voor de lokale eetcultuur. Zijn keten BelFrit telt al vijftien frituren in Hongarije en Spanje, binnenkort gaat de eerste open in Italië.
Vleugels is medeoprichter van BestFrit, een keten van een 150-tal frituren in ons land. Om in het buitenland frieten te verkopen, gebruikt hij de naam BelFrit. Zes jaar geleden startte zijn avontuur in Boedapest. Vandaag telt de Hongaarse hoofdstad al acht frituren, elders in Hongarije staan er nog eens zes. BelFrit helpt de Hongaren bij het opstarten van een frituur, een investering van gemiddeld 35.000 euro.
"Drie jaar heb ik nodig gehad om de juiste formule te vinden. De Hongaren zijn vooral vleeseters en beschouwen een portie friet niet als een volwaardige maaltijd. Aan ons om dat te veranderen", zegt Mario Vleugels in De Standaard. In Hongarije moet een frituur eruit zien als een fastfoodrestaurant. "Je moet de klanten een gecombineerd menu aanbieden waar ook een drankje bij hoort".
De Vlaamse ondernemer onderhandelt momenteel met Hongaarse kandidaten voor de opening van nog zeven nieuwe frituren in 2010. "Er is nog een ontzettend groot potentieel, want de Hongaren lusten wel pap van een snelle en betaalbare hap. In Boedapest alleen al zijn er zestig vestigingen van McDonald's en nog een aantal Burger Kingrestaurants. Ik denk dat er zeker nog plaats is voor een honderdtal frituren".
Vleugels opende in juni dit jaar ook een frituur nabij het Spaanse Malaga. "Daar heb ik geleerd dat je de slaatjes apart moet serveren. De Spanjaarden eten hun sla niet samen met frieten. Die aanpak ga ik ook in Italië toepassen".
Bron: De Standaard