"Beleid kan daling biodiversiteit niet stoppen"
nieuwsHet recente rapport "Millenium Ecosystem Assessment" van de Verenigde Naties waarschuwt dat de achteruitgang van ecosystemen de welvaart en het welzijn van de toekomstige generaties bedreigt. De Europese Unie heeft alvast het doel vooropgesteld om tegen 2010 de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen. Ter gelegenheid van de voorstelling van het Natuurrapport kwamen Dr. Luc De Bruyn, Dr. ir. Maarten Hens en Dr. ir. Myriam Dumortier de stand van zaken in Vlaanderen toelichten.
In Vlaanderen leven van nature ongeveer 40.000 soorten wilde planten en dieren. "Daarvan is al 6 procent verdwenen en nog eens 28 procent zal op korte termijn niet meer voorkomen in Vlaanderen als er niet direct iets ondernomen wordt", stelde Dr. Luc De Bruyn. Zonder bijkomende inspanningen, zal Vlaanderen de 2010-doelstelling niet halen, zo besloot De Bruyn.
"Wat levert het milieubeleid op voor de biodiversiteit?", was de rode draad doorheen de uiteenzetting van Dr. Ir. Maarten Hens. Hij gaf het voorbeeld van de beleidsmaatregel om de uitstoot van stikstof te verminderen. Ondanks een verminderde uitstoot de laatste tien jaar, blijven de uitgestoten hoeveelheden in 92 procent van de kwetsbare ecosystemen nog steeds te hoog.
Op het vlak van het waterbeleid stelt Hens een verbeterende trend vast. Het doel van de overheid is om er tegen 2015 voor te zorgen dat alle waterlopen van een goede ecologische kwaliteit zijn. "Op dit moment voldoet 95 procent daar niet aan", aldus Hens. "De verbeterende trend van de waterkwaliteit is ook onvoldoende om die doelstelling tegen 2015 te bereiken".
Tussen 1996 en 2004 is de totale oppervlakte natuurreservaat verdubbeld, vertelde Dr. ir. Myriam Dumortier in haar tussenkomst. Vlaanderen beschikt momenteel over 32.000 hectare beheerd natuurgebied. Het streefdoel is 50.000 hectare tegen 2007. In vergelijking met andere dichtbevolkte streken, zoals Nederland of Nordrein-Westfalen, is dat echter nog steeds heel weinig.
Een andere doelstelling is om tegen 2007 10.000 hectare nieuw bos te realiseren. "Als dat echter aan het huidige tempo moet gebeuren, zal het nog 127 jaar duren vooraleer die doelstelling gehaald is", stelde Dumortier. "Zonder de medewerking van andere beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening, of het mest- en landbouwbeleid, kunnen natuur- en bosbeleid de achteruitgang van de biodiversiteit niet stoppen", luidde het.
Het Instituut voor Natuurbehoud (IN), dat in 1986 werd opgericht als wetenschappelijke instelling van de Vlaamse Gemeenschap, brengt tweejaarlijks verslag uit over de toestand van de natuur in Vlaanderen. Hoofddoelstelling van het Natuurrapport is het beleid te informeren. In het Natuurrapport beschrijft en evalueert het IN de toestand van de natuur en het natuurbeleid in Vlaanderen.
Meer informatie: Natuurrapport 2005
Bron: Belga