BBL: "MAP zal waterkwaliteit niet tijdig verbeteren"

Bond Beter Leefmilieu (BBL) acht de kans "zeer klein" dat het huidige ontwerp van mestactieplan de waterkwaliteit in Vlaanderen tijdig en voldoende zal verbeteren. Dat zegt Linn Dumez van BBL in een eerste reactie. “De ambitie om pas in 2018 op de meeste plaatsen aan de nitraatnorm te voldoen, is te zwak”, oordeelt ze.
10 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Bond Beter Leefmilieu (BBL) acht de kans "zeer klein" dat het huidige ontwerp van mestactieplan van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege de waterkwaliteit in Vlaanderen tijdig en voldoende zal verbeteren. Dat zegt Linn Dumez van BBL in een eerste reactie. “De ambitie om pas in 2018 op de meeste plaatsen aan de nitraatnorm te voldoen, is te zwak”, oordeelt ze.

Minister Schauvliege maakte donderdag bekend dat ze van Europa groen licht kreeg om een publieke consultatie te starten over het voorliggende ontwerp van mestactieplan voor de periode 2011-2014. Dumez besluit uit het voorstel dat de normen voor dierlijke mest over het algemeen niet gedaald zijn.

Ze vraagt zich ook af of de handhavingsmaatregelen in het nieuwe plan zullen volstaan om de nieuwe normen te doen naleven. "De voorbije jaren is immers gebleken dat een gebrek aan handhaving de motivatie van de landbouwers om de normen na te leven ondermijnt", stelt ze in een kort persbericht. "De waterkwaliteit ging vorig jaar dan ook terug achteruit."

Bond Beter Leefmilieu vindt het wel positief dat het publiek zich tijdens een consultatie kan uitspreken over het akkoord. "Na een grondige studie van het plan volgt een meer uitgebreide reactie", luidt het nog.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek