Bayer treft geen regelingen rond Roundup, mogelijk nieuw proces

De Duitse chemiereus Bayer is er niet in geslaagd om in de Verenigde Staten een regeling te treffen in het proces rond onkruidverdelger Roundup dat kankerverwekkend zou zijn. De deadline die een rechter in de VS eerder stelde, is verlopen. Daarmee dreigen opnieuw dure rechtszaken voor schadevergoedingen door mensen die zeggen ziek te zijn geworden door Roundup.

3 november 2020  – Laatste update 3 november 2020 14:15

In ongeveer de helft van de bijna 3.800 claims tegen Bayer is het bedrijf er niet in geslaagd om tot een dichtgetimmerd akkoord te komen. Bekend was dat de rechters het proces in volle vaart zouden hervatten als Bayer er niet in zou slagen om de schikking geregeld te krijgen. Daarvoor kreeg Bayer maanden de tijd. Op 9 november moet Bayer opnieuw voor de rechter verschijnen.

Voor Bayer is het missen van de deadline een hard gelag. Bayer verloor eerder een drietal processen in de kwestie. Daarbij moest het bedrijf gemiddeld 50 miljoen dollar per eiser aftikken. Dat heeft de beurswaarde van het bedrijf geen goed gedaan (zie kaderstukje). Het chemiebedrijf nam de slepende kwestie rond Roundup over toen het de Amerikaanse branchegenoot Monsanto kocht.

Volgens de aanklacht blijven de partijen actief betrokken bij lopende schikkingsgesprekken. Monsanto neemt daarbij contact op met alle advocaten die de nog resterende aanklagers vertegenwoordigen. Bayer wilde niet op de kwestie reageren. Het overgrote deel van de Roundup-rechtszaken valt overigens niet onder de deadline van maandag.

Het bedrijf zei eerder dat het akkoorden had gesloten om ongeveer 44.000 Amerikaanse rechtszaken af te sluiten. Dat komt neer op ongeveer 35 procent van de meer dan 125.000 ingediende en niet-ingediende zaken waarin wordt beweerd dat Roundup kanker veroorzaakt heeft.

Bayer stevent af op miljardenverlies

Het Duitse concern heeft door tegenvallende resultaten bij zijn landbouwactiviteiten en voorzieningen voor rechtszaken dieprode cijfers geboekt in het derde kwartaal. Onder de streep bleef een verlies van 2,7 miljard euro over, zo maakte het bedrijf deze week bekend. Tijdens dezelfde periode vorig jaar maakte Bayer nog meer dan een miljard euro winst.

De omzet viel tijdens het derde kwartaal met 13,5 procent terug tot 8,5 miljard euro. Zonder het effect van wisselkoersen, overnames en afstotingen, gaat het om een daling met 5,1 procent. De operationele kasstroom (ebitda) kelderde met meer dan een vijfde tot 1,8 miljard euro.

Niet alleen de omzet van de landbouwactiviteiten (-11,6 procent op vergelijkbare basis), maar ook die van de farmatak van Bayer gaat erop achteruit (-1,8 procent op vergelijkbare basis). Een verklaring is het feit dat artsen niet-dringende behandelingen door de coronapandemie uitstellen. De verkoop van vrij verkrijgbare geneesmiddelen gaat er wel op vooruit (+6,2 procent op vergelijkbare basis).

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek