nieuws

'Basta'-kalfje Willy verontrust kalverhouders niet

nieuws
De makers van het Eén-programma Basta trokken naar de boerderij om vlees aan te schaffen voor een grote barbecue die ze organiseren voor hun kijkers.
2 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14

De makers van het Eén-programma Basta blijven voor beroering zorgen. Nadat ze een grote barbecue aankondigden voor hun kijkers, trokken ze afgelopen week naar de boerderij om hun vlees in de vorm van kalfje Willy aan te schaffen. Voor Willy het genadeschot krijgt, bezorgden ze hem nog de dag van zijn leven. “Pure nonsens. Je moet van een dier geen mens maken”, klinkt het uit de mond van heel wat veehouders.

Week na week blijven de Neveneffecten met hun programma Basta de publieke opinie in de ban houden. Eerst klaagden ze de onzorgvuldigheid van de media aan, vervolgens werden de belspelletjes afgevoerd en kreeg Sabam de wind van voor door auteursrechten te innen voor niet bestaande muzikanten. Afgelopen maandag waren vooral de banken kop van jut. Toch is het kalfje Willy die sinds de jongste uitzending de media-aandacht opeist.

Willy, een Jersey-kalf van zes maanden oud, werd in het programma opgevoerd als het kalf dat geslacht zal worden om als vlees te dienen op de barbecue die de programmamakers zaterdag 5 februari organiseren voor hun fans. Vooraleer Willy “een metalen pin in zijn hoofdje krijgt”, bezorgden Jonas Geirnaert, Jelle De Beule, Lieven Scheire en Koen De Poorter hem nog de dag van zijn leven: ze gingen met het kalf naar de sauna, lieten hem afscheid nemen van zijn moeder, trokken naar een café en speelden frisbee met het dier.

Nadien kondigden de Neveneffecten nog gedetailleerd aan hoe Willy aan zijn eind zou komen. “Hij krijgt een metalen pin in zijn schattig hoofdje geschoten. Dan is hij buiten bewustzijn, maar hij leeft nog. Daarna snijden ze hem levend de keel over (...) en stropen ze zijn schattig velleke", klonk het tijdens het programma. Die beschrijving was voor een aantal mensen voldoende om via Facebook een oproep te doen om Willy te laten leven.

Het Laatste Nieuws trok na die gebeurtenissen naar een aantal kalverhouderijen om te luisteren of ze zich aangesproken voelen door het programma. “Het is een satirisch programma, de mensen kunnen dat wel met een korrel zout nemen, zeker?”, is een vaakgehoorde opmerking bij de kalverhouders. Anderen spreken dan weer van een dubbele moraal. "De mensen willen graag lekker eten, maar ze willen niet weten waar het vandaan komt. En als het schattig is, vinden ze het zeker erg."

De 'vermenselijking' van Willy gaat ver, vindt ook Greet Nackaerts, die in Aarschot mee een kalverenbedrijf runt. "Ze hebben dat goed gedaan bij Basta. Je kiest een aaibaar dier, dat maakt het lastiger als het over opeten gaat. Tenslotte leeft een vis ook, maar dat werkt niet op de emoties. Heel slim ook om het dier een naam te geven. Maar of Willy daar nu zelf zoveel aan had? Kalveren willen vooral goed verzorgd worden - degelijk eten, propere stal - en dat zal elke kweker doen: wie goed is voor de dieren, houdt ze gezond en krijgt lekker vlees."

De manier waarop het slachten van het dier wordt beschreven, vindt men bij kalverslachterij VanDrie in Hasselt een nogal opportunistische interpretatie van de feiten. “Die pin gaat met een pistool in de schedel. Het kalfje weet niet eens wat er gebeurt, dat is zo gedaan. Dat het daarna ‘levend’ de keel wordt overgesneden, is technisch juist, maar het dier voelt niets en lijdt evenmin. Als een mens verdoofd is tijdens een operatie, voelt hij toch ook niet dat men snijdt? Bovendien wordt alles zeer streng gecontroleerd, dat zijn geen barbaarse toestanden. Wat in de natuur gebeurt, is veel wreder", klinkt het.

In België worden er jaarlijks 328.000 kalveren geslacht. Het kalfsvlees zit ook overduidelijk in de lift. In 2009 kocht elke Belg gemiddeld 6,1 keer kalfsvlees, in totaal goed voor 1,4 kilo, blijkt uit cijfers van VLAM. En daarbij werden vleesmengelingen zoals gehakt en worsten nog niet eens meegerekend. Opvallend is nog dat vooral Vlamingen en 65-plussers kalf blijken te eten. We produceren ook meer kalfsvlees dan we zelf opeten: 39 procent van de productie werd geëxporteerd naar het buitenland.

Bron: eigen verslaggeving/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek