Aspergetelers kijken met wisselende gevoelens terug op voorbije seizoen

Eind vorige maand is het aspergeseizoen officieel ten einde gekomen. Door het koude weer werden er minder kilo’s van het veld gehaald, maar dit werd enigszins gecompenseerd door hogere prijzen. Veiling BelOrta stelt dat sommige vollegrondstelers een matig seizoen gedraaid hebben, terwijl de beschutte teelt juist wel goed draaide.

7 juli 2021  – Laatste update 7 juli 2021 16:50
Asperge_Den_Akker_Brecht_JeromRozendaal (20)

Pasen vormt traditioneel het startschot van het aspergeseizoen, maar doordat het feest dit jaar vroeg viel en april een uitzonderlijk koude maand was, hadden telers nauwelijks productie. “Dit jaar was april de koudste maand in veertig jaar”, vertelt Luc Lavrijsen, die in Herk-de-Stad een aspergebedrijf van 35 hectare runt.

Doordat het koude weer aanhield tot mei, kwamen de grote volumes pas eind mei van het veld. “Tot die tijd kregen we goede prijzen voor onze asperges, terwijl het vanaf dat moment sterk terugliep.” Al met al spreekt de ondernemer van een normaal aspergejaar, waarbij de hogere prijzen de mindere opbrengsten enigszins compenseerden.

Gebrek aan seizoensarbeiders

Wel was 2021 een beter jaar dan 2020. “Toen hebben we een derde van teelt moeten laten staan omdat we problemen hadden met de seizoensarbeiders. Door corona gingen de grenzen dicht en konden we moeilijk aan arbeiders geraken waardoor we niet alles hebben kunnen oogsten”, zegt de teler.

Asperge_Den_Akker_Brecht_JeromRozendaal (2)

Net als vorig jaar ervoer de aspergesector hinder van de gesloten horeca. Alhoewel dit deels gecompenseerd werd door een grotere boerderijverkoop, heeft dit gemis zeker meegespeeld. “Vooral in de geschilde asperges hebben we dat erg gemerkt”, vertelt Maarten Verhaegen, verantwoordelijke voor de groente-inkoop bij BelOrta. “Tot twee jaar geleden maakten de geschilde asperges een sterke groei door, maar dit jaar is er veertig procent minder verkocht. Dat komt vooral door de gesloten horeca, de grootste afnemer van geschilde asperge.”

BelOrta, waarbij het gros van de Belgische aspergetelers zijn aangesloten, verkocht dit jaar drie miljoen kilo asperge, vijf procent meer dan vorig seizoen. “Het klopt zeker dat door het koude weer er minder kilo’s van het veld gehaald zijn, maar we zien daarentegen wel een uitbreiding van het areaal”, aldus Verhaegen.

Door de sluiting van de horeca is de verkoop van geschilde asperges flink gedaald

Maarten Verhaegen - Divisiemanager bij BelOrta

Serretelers stappen over van tomaat naar asperge

Dit uitgebreide areaal komt voor een deel door serretelers, die in de regio Mechelen de laatste jaren zijn overgestapt van tomatenteelt op beschutte aspergeteelt. “Het gaat daarbij om oudere telers of oudere serres, waarbij telers aanhinken tegen nodige investeringen en kiezen voor een energiearme teelt zoals asperges”, aldus Verhaegen die aangeeft dat de aspergetelers onder glas een goed jaar hebben gedraaid, in tegenstelling tot sommige vollegrondstelers.

Volgens Verhaegen zouden retailers ook een positievere bijdrage kunnen spelen bij de prijsontwikkeling in de aspergesector. “Supermarkten beginnen vaak vroeg met promoties als er nog weinig productie is. Op het moment dat de productie echt op gang komt, hebben de consumenten al meerdere promoties meegemaakt en zijn ze de asperges al beu. Wij pleiten voor meer overleg rondom de timing van promoties.”

Asperge_Den_Akker_Brecht_JeromRozendaal (24)

Goed jaar voor korte ketenverkoop

Dit jaar is ook de korte ketenverkoop weer succesvol verlopen. “Een gedeelte van de verminderde afzet aan horeca wordt gecompenseerd door thuisverkoop. Doordat mensen niet op restaurant gaan, komen zij vaker zelf om asperges”, vertelt teler Luc Lavrijsen die verwacht dat de korte ketenverkoop weer wat zal afnemen als de horeca weer op volle toeren draait.

Natalie Vochten (35), die in Brecht en Sint-Lenaarts op drie hectare asperges teelt, ziet nog wel speelruimte in de korte ketenverkoop. De onderneemster zet alle productie af via de boerderijwinkel, terwijl zij en haar vader ook nog meerdere markten in de provincie Antwerpen bedienen. Dit jaar heeft ze een hectare extra in productie genomen in Sint-Lenaarts. “Volgend jaar kunnen we daarvan twee weken plukken. Omdat het jonge planten zijn, is er niet meer mogelijk”, vertelt Vochten.

Groei tot twee meter

Net zoals voor alle vollegronds aspergetelers was 24 juni haar laatste oogstdag. Het Sint-Jansfeest op 24 juni is traditioneel het einde van het aspergeseizoen. Het is niet zo dat de aspergeplanten op die dag stoppen met groeien, maar de plant zou volgens experts moeten recupereren om ook volgend jaar vruchten te kunnen geven. Vochten: “Op 24 juni trekken we de folie eraf en groeit de plant tot een hoogte van anderhalf tot twee meter. Dan bouwt hij suikers op die hij volgend jaar nodig zal hebben voor de groei.”

BelOrta aspergeverpakking

Nieuwe verpakking slaat aan

Dit jaar stapte BelOrta over van de traditionele isomoverpakking, naar kartonnen schaaltjes. Deze overstap heeft de verkoop goed gedaan, vertelt Maarten Verhaegen. “Kartonnen verpakking is makkelijker te recyclen dan de traditionele isomoverpakking en dat heeft toch wel aangeslagen bij de kopers.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek