nieuws

Aparte behandeling voor kippen met salmonella

nieuws
Kippen die bij het verlaten van het landbouwbedrijf op weg naar het slachthuis positief testen op salmonella komen toch in de voedselketen terecht. Dat zegt dierenarts Erik Mijten van Boerenbond. Die kippen worden wel degelijk geslacht, maar volgen een speciaal parcours. In 2006 was het resultaat van 3,6 procent van dergelijke uitgangscontroles positief. Toch gaat het niet om een bedreiging van de voedselveiligheid, voegt Mijten eraan toe. Als het vlees goed gebakken is, is er geen risico voor de consument.
28 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Kippen die bij het verlaten van het landbouwbedrijf op weg naar het slachthuis positief testen op salmonella komen toch in de voedselketen terecht. Dat zegt dierenarts Erik Mijten van Boerenbond. Die kippen worden wel degelijk geslacht, maar volgen een speciaal parcours. In 2006 was het resultaat van 3,6 procent van dergelijke uitgangscontroles positief.

Toch gaat het niet om een bedreiging van de voedselveiligheid, voegt Mijten eraan toe. Als het vlees goed gebakken is, is er geen risico voor de consument. Om 'kruiscontaminatie' te vermijden, worden de besmette dieren bovendien 'logistiek geslacht'. Dat wil zeggen dat ze op het einde van de werkdag in het slachthuis geslacht worden. Zo verdwijnt na reiniging van het slachthuis het risico op besmetting. Daarna volgt een speciale verwerking.

Volgens Mijten is ook niet elke besmetting even erg en zijn er gradaties. Wanneer kippen bij de uitgangscontrole positief testen, dan moet de landbouwer de ruimte waar de kippen gehouden worden reinigen en blijft er opvolging. Volgens Mijten streeft Europa ernaar om tegen 2010 het percentage besmette kippen onder de één procent te houden. Bovendien is het mogelijk dat in de toekomst kippen voor de vleesconsumptie gevaccineerd worden, zoals nu al gebeurt bij leghennen.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek