Andersglobalisten roepen op tot betogingen in Cancun

Acht niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uit Mexico zijn van plan om de ministriële conferentie van de WTO van 10 tot 14 september in het Mexicaanse Cancun "te doen mislukken". Ze roepen organisaties uit de hele wereld op om te komen betogen in de hoop de onderhandelingen te doen ontsporen, zo kondigde Hector de la Cueva, een van de initiatiefnemers, aan.
29 augustus 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Acht niet-gouvernementele organisaties (NGO's) uit Mexico zijn van plan om de ministriële conferentie van de WTO van 10 tot 14 september in het Mexicaanse Cancun "te doen mislukken". Ze roepen organisaties uit de hele wereld op om te komen betogen in de hoop de onderhandelingen te doen ontsporen, zo kondigde Hector de la Cueva, een van de initiatiefnemers, aan.

De acht organisaties, waaronder Greenpeace Mexico, het Mexicaanse jongerenforum, de coalitie van boeren en indianen en vakbonden, zegden parallel aan de ministriële top in de badstad aan de Golf van Mexico, een eigen bijeenkomst te zullen houden. Op 13 september willen een ze een internationale 'mega-mars' houden in de stad, voorafgegaan door een grote landbouwmars op 10 september. De organisatoren riepen de overheid op om geen geweld te gebruiken om de manifestaties te onderdrukken. "Vrije meningsuiting en vrij betogen is een recht", stellen ze.

De Mexicaanse overheid heeft aangekondigd dat ze manifestaties in de stad zal dulden met uitzondering van de buurt van het congrescentrum aan de kust. Duizenden vertegenwoordigers van 146 landen worden op de WTO-top in Cancun verwacht voor onderhandelingen over een verdere liberalisering van de wereldhandel.

Ook Belgische NGO's, waaronder Bond beter Leefmilieu, ATTAC België, 11.11.11 of nog de vakbonden ACV en ABVV, vragen een hervorming van de wereldhandelsorganisatie. Voor hen is de WTO "één van de belangrijkste drijvende krachten achter een onrechtvaardige globalisering waarin de ongelijkheid toeneemt".

De NGO's uit ons land eisen dat de handel in dienst staat van duurzame ontwikkeling en niet omgekeerd. Ze eisen onder meer het herstel van het Noord-Zuid evenwicht in de WTO, een grondige herziening van het TRIPS-akkoord (Trade Related aspects of Intellectual Property Rights), de uitsluiting van de openbare diensten en diensten van algemeen belang uit het toepassingsgebied van de liberale wereldhandel en de verwerping van elk investeringsakkoord dat geen rekening houdt met sociale bescherming, milieubescherming en de noden van de ontwikkelingslanden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek