Eiwitarm voeder beter voor stikstofuitstoot, niet voor dierenwelzijn: aminozurensupplement biedt oplossing

Het eiwitgehalte in varkensvoeder wordt uit duurzaamheidsoogpunt, bijvoorbeeld om de stikstofuitstoot te doen dalen, steeds vaker verlaagd. Dat heeft een schaduwzijde. Uit een eerdere studie van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat varkens door deze eiwitreductie meer beschadigend gedrag vertonen. Volgens WUR-onderzoek kan dit gedrag worden voorkomen door een aminozurensupplement toe te voegen aan dit eiwitarm voeder.

21 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 november 2023 13:14 Joris Rigo
Lees meer over:

Essentiële aminozuren

In het kader van verduurzaming van de vleesproductie krijgen varkens steeds vaker eiwitarm voeder. De lagere eiwitgehaltes in het voeder zorgen onder meer voor minder stikstofuitstoot in het milieu. Het onderzoeksinstituut Wageningen University & Research (WUR) toonde echter aan in een eerder onderzoek dat varkens die dit soort voeder krijgen, vaker beschadigend gedrag vertonen zoals staart- en oorbijten. Een nieuwe WUR-studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, laat zien dat dergelijk gedrag voorkomen kan worden door essentiële aminozuren toe te voegen aan het voeder.

Volgens WUR kan een betere omgeving ook het risico op beschadigend gedrag verkleinen. De onderzoekers onderzochten de aanwezigheid van extra kauw- en wroetmateriaal bij varkens op een eiwitarmer dieet. Hoewel in eerste instantie bleek dat staartbijten verminderde, verdween dit effect na een paar weken. De varkens toonden niettemin interesse in het aangeboden materiaal. “Dit betekent niet dat omgevingsverrijking niet belangrijk is voor varkens”, zegt onderzoeker Ilaria Minussi, “maar het toont aan dat het niet voldoende is om de nadelige effecten van eiwitarmer voer op hun welzijn te voorkomen.”

Het toevoegen van extra essentiële aminozuren aan het eiwitarme dieet was wel effectief op de lange termijn. Varkens die aminozurensupplement in het voeder kregen vertoonden geen verschil in gedrag met varkens op een eiwitrijker dieet. Dat bewijst volgens WUR dat eiwitarmer voeder gebruikt kan worden zonder risico op beschadigend gedrag door middel van aminozuursupplementatie. De conclusies van het onderzoek zijn belangrijk voor zowel het welzijn van varkens als voor het milieu.

Dierenwelzijnsproject van Boeren op een Kruispunt succesvol
Uitgelicht
Naast de honderden landbouwers die Boeren op een Kruispunt elk jaar helpt, biedt de hulporganisatie sinds 2021 zijn diensten ook aan dieren aan. Al bijna drie jaar lang loopt...
15 november 2023 Lees meer

Beeld: Provincie West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek