Amerikanen moeten cocateelt met rust laten in Bolivia
nieuwsDe linkse president verdenkt de Amerikanen ervan dat ze steun verleenden aan de oppositiegroepen die in september in opstand zijn gekomen voor zelfbestuur. De VS noemen de beschuldigingen van Morales belachelijk. Het is niet duidelijk of de medewerkers van de Drug Enforcement Administration Bolivia moeten verlaten. Volgens de BBC hebben de cocaboeren daar bij Morales op aangedrongen.
Bolivia is de derde grootste producent van cocaïne in de wereld, na Colombia en Peru. Vorige maand hadden de VS Bolivia op de lijst van landen gezet die hun verplichtingen in de strijd tegen de drugs niet nakomen. Volgens Washington is de oppervlakte van de grond waarop coca wordt verbouwd significant gestegen, volgens Morales wordt er maar vijf procent meer coca verbouwd.
Coca is niet alleen een basisgrondstof voor cocaïne, maar het wordt ook gebruikt als een soort voedingssupplement door de boeren die op cocabladen kauwen. Onder de slogan 'Geen cocaïne, maar wel coca', mogen de cocaboeren van Morales coca blijven verbouwen op kleine lappen grond. Morales is afkomstig uit het milieu van de cocaboeren en hij ijvert ervoor om de wettelijke afzetmarkt voor cocaïne te verruimen, bijvoorbeeld als industriële of medicinale toepassing.
De jongste maanden zijn de relaties tussen de VS en Bolivia almaar slechter geworden. De Boliviaanse regering heeft de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAid en de Amerikaanse ambassadeur in Bolivia in september de deur gewezen, nadat hij hen ervan had beschuldigd dat ze zich bemoeiden in binnenlandse aangelegenheden. De VS hebben daarop de Boliviaanse ambassadeur het land uitgezet.(KS)
Bron: De Standaard