header.home link

Amerikaanse boeren mogen genetisch gemodificeerd varken kweken

18 december 2020

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst een genetisch gemodificeerde varkenslijn toegelaten tot de markt, zowel voor consumptie als voor biomedische doeleinden. Een aanpassing in het genetisch materiaal van de varkens zorgt ervoor dat ook mensen met een vleesallergie hun vlees kunnen eten én dat hun weefsels en organen, bij een transplantatie naar een mens, minder worden afgestoten.

De varkenslijn kreeg de naam GalSafe. Door een gerichte mutatie in het genetisch materiaal van de varkens aan te brengen, produceren de dieren geen detecteerbare hoeveelheden alfa-gal-suikers. Het zijn net die suikers die voor een immuunreactie zorgen bij mensen met een vleesallergie en er bovendien voor zorgen dat weefsels of organen worden afgestoten bij een xenotransplantatie (in dit geval: van varken naar mens).

“Deze goedkeuring is een enorme mijlpaal voor wetenschappelijke innovatie”, reageert Stephen M. Hahn, commissaris bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). “We kijken uit naar verdere samenwerking met andere ontwikkelaars om de veiligheid en effectiviteit van aanvullende innovatieve dierlijke biotechnologie producten te evalueren.”

GalSafe-varkens zijn volgens de FDA niet alleen veilig om te consumeren, de dieren kunnen ook mogelijk een bron zijn van medische producten, vrij van detecteerbare alfa-gal-suiker. “GalSafe-varkens zouden bijvoorbeeld kunnen gebruikt worden om heparine te produceren, een bloedverdunnend middel”, klinkt het. “Ook de hartklep van een GalSafe-varken zou minder problemen geven op het vlak van afstoting dan een ander ‘gewoon’ varken.”

Meer info vind je op de website van de FDA.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek